Hanane Charrihis mamma var ett av dödsoffren i terroristattacken i Nice i somras. Nu har hon skrivit en bok om händelsen och startat en organisation för att motverka att unga muslimer radikaliseras och begår terrorbrott.
Hanane Charrihis mamma var ett av dödsoffren i terroristattacken i Nice i somras. Nu har hon skrivit en bok om händelsen och startat en organisation för att motverka att unga muslimer radikaliseras och begår terrorbrott.

Hon vill motverka terrorism med kunskap

Hanane Charrihis mamma var ett av dödsoffren i terroristattacken i Nice i somras. Nu har hon skrivit en bok om händelsen och startat en organisation för att motverka att unga muslimer radikaliseras och begår terrorbrott.

ANNONS
|

–Ni får ursäkta att det är så stökigt här, säger 27-åriga Hanane Charrihi samtidigt som hon plockar upp plastleksaker från golvet och torkar av diskbänken.

–Så är det när man har två små barn.

Hon tar emot i sin trerumslägenhet i Aulnay-sous-Bois som hör till Seine-Saint-Denis i nordöstra Paris. Det är ett av många Parisförorter som präglas av utanförskap och som ofta förknippas med brinnande bilar, terrorister och droger i medier.

För drygt en månad sedan blossade våldsamma protester upp efter att en 22-årig ungdomsledare vid namn Theo ska ha misshandlats och våldtagits med en batong av polisen. En av poliserna utreds för våldtäkt och tre andra för misshandel. Hanane Charrihi känner väl till familjen.

ANNONS

–Theo älskar fotboll och kommer från en bra familj, säger Hanane Charrihi som kritiserar polisen för onödigt våldsamma kontroller av ungdomar.

Klyftorna ökar

Hon håller med om att det finns problem i området som bristande renhållning, men hon tycker att den negativa mediebilden späder på polariseringen i samhället. Politikerna hjälper också till att öka klyftorna, hävdar hon.

–Våra politiker gör precis som Daesh, de polariserar oss.

Det finns ett undantag, säger hon och pekar mot platt-teven bredvid henne där den socialliberale presidentkandidaten Emmanuel Macron i samma stund håller presskonferens om sitt valprogram. Hanane Charrihi planerar att rösta på den 39-årige före detta bankmannen i valet den 23 april.

–Jag gillar att han är ung. Det gör att han tänker på ett nytt sätt jämfört med de äldre politikerna. Och när det var en brandattack mot en moské i december här i norra Paris så gick han ut offentligt och fördömde det. Jag vill rösta på en person som inte kommer att tvinga mig att ta av mig min slöja.

Skrivit bok om sin mor

Att öka toleransen mellan olika religioner och människor i Frankrike är ett av Hanane Charrihis budskap i hennes nya bok ”Ma mère patrie. Face aux attentats, restons unis”, som på svenska översätts ”Mitt moderland. Mot attentaten står vi enade”. Den är också en hyllning till hennes mor Fatima Charrihi som var ett av de 86 dödsoffren i terrorattentat i Nice på den franska nationaldagen förra året.

ANNONS

–Jag vill berätta för folk vem min mamma var och att hon var en riktig muslim. Hon var väldigt snäll och generös. Mannen som körde lastbilen var ingen riktig muslim.

Hanane Charrihi tittar upp mot ett inramat svartvitt foto i bokhyllan. Hanane kramar om sin mor på bilden och ska precis ge henne en puss på kinden. Hon ler av minnet och berättar att mamman var på besök i Paris innan dottern skulle åka till Mecka för att göra umra, den lilla vallfärden.

–Jag tog henne till en indisk restaraung för jag älskar indisk mat. Jag ville att mamma skulle testa. Hon var skeptisk först men hon tyckte faktiskt om det, säger hon och skrattar.

Dog på platsen

Sent på kvällen den 14 juli befann sig Fatima Charrihi tillsammans med sin make och andra släktingar på Promenade des Anglais i Nice för att kolla på fyrverkerier och delta i nationaldagsfirandet. Maken var tillfälligt iväg för att parkera om bilen när en 19 ton tung lastbil körde in i folkmassan. Fatima Charrihi hade ryggen mot det framrusande fordonet och hann aldrig uppfatta vad som hände. Personal från det närliggande barnsjukhuset försökte rädda hennes liv, men hon dog på plats.

Samtidigt plingade det till i dottern Hanane Charrihis mobil hemma i Paris. Flera vänner skrev till henne på Snapchat och undrade om alla var okej. Hon hade inte nåtts av nyheten och förstod ingenting. Hon sköt det ifrån sig och fortsatte vänta på att hennes man skulle avsluta sitt skift på snabbmatsrestaurangen så att de kunde åka till Champs Elysées för att äta glass. Först när maken dök upp alldeles vit i ansiktet insåg hon att något måste ha hänt.

ANNONS

–Jag ringde alla mina systrar och min bror. Men ingen svarade. Till slut ringde min bror tillbaka. Han sa till mig att vara stark.

Hennes ögon vattnas och hon tystnar.

–Detta är svårt för mig…

Hon tar ett djupt andetag och fortsätter:

–Först när han sa att mamma var täckt med ett skynke förstod jag att hon var död. Sen blev allt bara svart.

Möttes av rasistiska påhopp

Hanane Charrihi bokade första bästa flyg till Nice för att ta sig till strandpromenaden. Men väl på platsen möttes hon och hennes släktingar av påhopp.

–När vi stod där var det en man som sa att ”Vi vill inte ha sådana här attacker igen och vi vill inte ha er här”. Kort därefter var det en annan man som sa att ”Bra gjort, en mindre”.

–Vi blev chockade. Här stod vi med blommor och min mammas blod fanns fortfarande kvar på marken och så möts vi av detta. Många människor hörde vad männen sa, men ingen gjorde något. Det är helt otroligt. Jag hade förväntat mig att någon skulle stå upp för oss. Fransmännen är mer rasistiska än vad jag trodde.

Som uppvuxen i Nice och boende i Paris sedan 2010 har Hanane Charrihi inte stött på påhopp och fördomar mot muslimer av det här slaget tidigare. Hon har studerat till kemist och arbetat på olika företag. Slöjan har aldrig varit ett hinder. Men efter de många terrorattentat som drabbats Frankrike de senaste åren har stämningen förändrats, vittnar Hanane Charrihi och flera andra muslimer som GP har pratat med. Hon hoppas att boken, som hon har skrivit tillsammans med journalisten Elena Brunet, kan hjälpa att minska folks fördomar mot islam.

ANNONS

–Jag berättar om mitt liv för att visa att vi är en helt vanlig familj. Och jag har fått massor av brev och Facebookmeddelanden från unga och gamla, muslimer och icke-muslimer. De gillar den och berättar att de både grät och skrattade när de läste boken.

Vill motverka radikalisering

Tillsammans med sina syskon har hon startat en organisation för att motverka radikalisering av unga muslimer. De har nyligen fått papper på att den är registrerad och kan nu börja besöka skolor, organisationer och fängelser för att prata med folk. De som rekryterar till den militanta islamistgruppen IS är smarta, de vet vilka de ska rikta in sig på, enligt Hanane Charrihi. Det handlar ofta om unga män, mellan 16 och 25 år, som saknar både vänner och inriktning i livet. De är lätta att manipulera och få att tro att åka till Syrien för att strida med IS är lösningen på allt, säger hon.

En viktig utmaning för Hanane Charrihi och hennes syskon blir att försöka få de unga männen att inse att det finns andra alternativ, att de kan ha ett bra liv i Frankrike.

–Vi vet inte exakt hur vi kommer att gå till väga. Men först och främst kommer vi att berätta om vad som hände oss. Och hur mamma lärde oss om islam. Islam handlar inte om att attackera och döda människor. Islam är att vara snäll, generös och söka kunskap.

ANNONS
ANNONS