Hundratals djurkranier beslagtagna vid flygplats i Frankrike

Frankrikes största flygplats larmar om den stora mängden djurkranier som regelbundet beslagtas i tullen. Majoriteten av dem är på väg från länder i Afrika till USA där de delas ut som gåvor eller priser i olika jaktklubbar.

ANNONS
|

I maj 2022 gjorde franska tulltjänstemän ett beslag på sju stycken djurkranier från olika primater som postats från länder i Afrika. Det blev starten på ett mer intensivt sökande, vilket ledde till att ytterligare ett dussintal skallar från makaker, babianer, mandriller och schimpanser hittades.

Nu meddelar tullmyndigheterna på Frankrikes största flygplats, Charles de Gaulle i Paris, att man på sju månader under 2022 beslagtagit 718 djurkranier som varit på väg till andra länder. Några av paketen innehöll även hela djur eller armar och händer från primater.

De flesta av dem kom från Kamerun och var sannolikt avsedda för att gå till olika samlare och jaktklubbar i USA, där de ges som gåvor eller priser.

ANNONS

– Handeln med skyddade arter är en av de mest lukrativa affärerna efter narkotika-, vapen- och människohandel, säger flygplatsens tullchef Gilbert Beltran enligt CBS News.

Experten: ”En handel som är lika dum som den är upprörande”

Enligt Fabrice Gayet, tullexpert inom djurhandel, jagas primaterna främst för deras kött och försäljningen av deras skallar blir sedan till en extra handel att tjäna pengar på. Han säger att den ”smutsiga” handeln genererar mellan 90 och 230 miljarder svenska kronor varje år.

Kranierna från mindre primater säljs för mellan 350 och 600 svenska kronor, medan större arters skallar säljs för 4 500 till 6 000 kronor.

– Det förbluffar mig att behöva tänka på att våra närmaste släktingar, apor och människoapor, decimeras och att regnskogar berövas på sin hotade biologiska mångfald för en handel som är lika dum som den är upprörande, säger Sabrina Krief, som är en apexpert vid Naturhistoriska museet i Aix-en-Provence, enligt Al Jazeera.

De kranier som beslagtagits på flygplatsen kommer nu att doneras till museet.

Det är inte heller bara apor som utsätts för djurhandel utan även andra utrotningshotade djur som stora katter, ödlor och rovfåglar.

LÄS MER:Smugglade tonvis med djurdelar – får fängelse

LÄS MER:Beslagtagna droger kunde ha dödat alla i USA

LÄS MER:Passagerare checkade in katt i flygbagaget

ANNONS