Ett stort gapande hål är allt som finns kvar där dörrpluggen satt.
Ett stort gapande hål är allt som finns kvar där dörrpluggen satt. Bild: National Transportation Safety Board

Hundratals flyg stoppas efter tappade dörrpluggen

Efter olyckan där ett Boeing 737 Max 9-flygplan tappade en kabindörrplugg tusentals meter upp i luften har två flygbolag hittat bultar som ”behöver dras åt” i andra plan av samma modell. Nu har 171 flygplan av samma modell stoppats från att lyfta av USA:s luftfartsmyndighet FAA.

ANNONS
|

På nära 5 000 meters höjd lossnade en dörrplugg från ett av Alaska Airlines flygplan och störtade mot marken. Lokala medier rapporterar att vinddraget var så kraftigt att det slet av tröjan av en pojke som satt intill hålet i flygplanskroppen.

Flygplanet återvände sedan till flygplatsen i Portland, Oregon, och landade utan problem. Ett par dagar senare hittades dörrpluggen i en trädgård i delstaten Oregon.

I flygplansmodellen sitter pluggen på plats i stället för en nödutgång, eftersom planet har ett tillräckligt lågt antal sittplatser för att inte behöva extra utgångar.

Syrgasmasker släpptes ner till passagerarna efter att dörrpluggen slitits bort.
Syrgasmasker släpptes ner till passagerarna efter att dörrpluggen slitits bort. Bild: Elizabeth Le

Flera flygbolag stoppar planen

Olyckan föranledde omfattande inspektioner hos både Alaska Airlines och United Airlines, de två flygbolag som använder större delen av alla Boeing 737 Max 9 som finns i drift i USA. United Airlines säger enligt BBC att man har hittat bultar som ”behöver dras åt ytterligare” i flera plan av flygplanstypen.

ANNONS

Även Alaska Airlines har hittat ”lös hårdvara” i ett antal flygplan.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har sedan olyckan stoppat samtliga 171 flygplan av modellen i USA, och United Airlines uppgav på måndagen att de hade ställt in 200 avgångar. Alaska Airlines ställde å sin sida in 170 avgångar på söndagen, och 60 på måndagen. Fler väntas ställas in framöver.

”Vi har lyckats genomföra vissa planerade flygningar genom att byta till andra flygplanstyper”, säger flygbolaget i ett uttalande, enligt BBC

Utöver United och Alaska Airlines har Turkish Airlines, Copa Airlines från Panama, samt Aeromexico stoppat flygplansmodellen för att genomföra inspektioner.

LÄS MER:Boeing rasade på New York-börsen

LÄS MER:Telefon från olycksplanet överlevde fall

LÄS MER:Del av olycksplanet hittad i trädgård

ANNONS