Hundratals tågar i Oslo – trots inställd prideparad

Två är döda och 21 är skadade efter masskjutningen i Oslo, som inträffade vid en gaybar. Efter händelsen ställdes lördagens prideparad in.
Men på eftermiddagen uppstod ändå en spontanparad.

ANNONS
|

På tidig lördagseftermiddag uppstod istället en spontan prideparad. Tusentals människor möttes då på Grönland i Oslo, det vill säga där den inställda paraden skulle ha startat. Detta rapporterar norska tv2.

Personer som tv-kanalen pratat med uttrycker att paraden är viktig, inte bara i dag utan alltid:

– Det är fantastiskt att Pride har blivit så stor – och det får inte sluta. Denna parad idag är helt enkelt för att behålla friheten i Norge. Vi är färre i dag, men vi är fortfarande starka, och vi är arga, säger en person till nyhetskanalen.

Gråter och ler

GP:s reporter på plats berättar att hundratals människor samlats i området där skjutningen ägde rum. Ropet ”kampen fortsätter” skallar mellan husen.

ANNONS

– Folk gråter, skrattar och skriker om vart annat. Men det är också på något sätt lite stilla precis vid den drabbade gatan, beskiver GP:s reporter Annelie Moran stämningen i centrala Oslo.

Under det tåg som bevittnades ropades det: ”ingen är fri förrän alla är fria”.

Michelle Moland och Sondre Moland var två av dem som deltog och visade sitt stöd:

– Vi hade bara tänkt åka in till centrum för att lägga blommor. Då gick vi förbi tåget och bestämde oss för att gå med. Det är så viktigt, berättar de.

Trots allt tycker de att det känns fantastiskt att vara en del av den spontana marschen.

– Jag gråter och ler samtidigt. Det är gott att se att communityn är så stark.

Viktigt att synas

De båda tyckte att det var särskilt viktigt att manifestera idag efter det som hänt under natten:

– Det är en så stor sorg. Det är viktigt att vi är synliga när något sådant här sker. Jag förstår att det finns en säkerhetsaspekt bakom att man ställde in prideparaden, men när något sådant här sker är det viktigare än någonsin att synas.

Chelle Moland och Sondre Moland konstaterar att hbtqi-personer är överrepresenterade när det kommer till social ohälsa och självmord.

ANNONS

– För varje person som hatar oss och trycker ner oss, desto fler mister vi. Vi är alla människor, varför ska någon vilja vara våldsam och döda oss beroende på vem vi älskar. Vi skadar inga andra.

Officiella paraden inställd

Inger Kristin Haugsevje sa på lördagsförmiddagen till norska tv-kanalen TV2 att den planerade officiella prideparaden inte blir av under lördagen.

– Vi är skakade och har blivit rekommenderade av polisen att ställas in, säger hon.

Oslo pride skriver att de följer polisens rekommendationer.

”Nu ska vi följa polisens rekommendationer och ta hand om varandra. Varma tankar och kärlek går till anhöriga, skadade och andra drabbade. Vi kommer snart att vara stolta och synliga igen, men i dag kommer vi att hålla pridefirandet hemifrån”, skriver de i ett inlägg på Facebook.

Reaktionerna på Oslo prides sociala medier är upprörda.

”Nej, det här är patetiskt och fegt”, skriver en person och fortsätter:

”Hur kan sådant här stoppas om vi inte kan gå ut utan att frukta för våra liv? Få ut poliser på gatorna, är det inte deras jobb att skydda folket?”

”Så terroristen vann”, skriver en annan.

”Det här är fegt. Om det är någon gång vi borde gå i paraden så är det nu”, skriver en tredje.

ANNONS

”Bättre att ställa in”

Andra uttrycker förståelse för beslutet.

”Om hotsituationen ännu inte är löst så är det här absolut rätt beslut. Jag vill inte förlora mitt liv”, skriver en person och fortsätter:

”Jag förstår att folk tycker att det här är ”fel” beslut eftersom vi behöver paraden mer än vi behöver ilska just nu, men inte på bekostnad av folks liv och hälsa.”

”Om polisen har rekommenderat att man ska ställa in så kan det finnas en för oss oklar hotsituation. Då är det bättre att ställa in allt istället för att riskera en masskjutning”, skriver en annan person.

LÄS MER:Vittne till dådet i Oslo: ”Jag hörde bara en massa skrik”

ANNONS