IDF: Iran har skjutit missiler mot Israel

Iran attackerade Israel på tisdagskvällen. Totalt rörde det sig om cirka 200 missiler, uppger Israels militär.
Irans revolutionsgarde säger att missilerna är hämnd för dödandet av bland annat Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah, rapporterar Reuters.
Vid 19.30 meddelade israelisk militär att attacken var över ”för stunden”.

ANNONS
|

På tisdagskvällen ljöd flyglarm över hela Israel. Iran genomförde en missilattack som omfattande cirka 200 missiler, uppger landets militär. Missilerna ska ha setts över stora delar av Mellanöstern. De flesta kunde skjutas ner. Inga skador har rapporterats i Israel.

– Vi genomförde många genskjutningar. Det var några som slog ner i centrala landet och några i söder. Just nu ser vi över situationer och vi har inga uppgifter om skador, säger IDF:s talesperson Daniel Hagari.

Det kom rapporter om att raketsplitter föll ner över staden Jericho i ockuperade delen av Västbanken i Palestina. Där ska en person ha dött och flera ska ha skadats, rapporterar Reuters.

ANNONS

Irans revolutionsgarde har uppgett i ett uttalande att attacken är en hämnd för dödandet av Hamasledaren Ismail Haniya, Hizbollahledaren Hassan Nasrallah och generalens för Irans revolutionsgarde Abbas Nilforoushan.

Missilerna syntes över stora delar av Mellanöstern. Här över Västbanken.
Missilerna syntes över stora delar av Mellanöstern. Här över Västbanken. Bild: Majdi Mohammed

Israeler fick lämna skyddsrummen

Vid 19.30 meddelade israelisk militär att missilattacken var över och att israeler kunde lämna skyddsrummen. Attacken uppgavs vara över ”för stunden”.

– Det här kommer få konsekvenser. Vi har planer och kommer agera på en plats och tid vi bestämmer oss för, säger Daniel Hagari.

Israel har de senaste veckorna dödat sju ledare i Hizbollah varav en var den högste ledaren Hassan Nasrallah. Iran har sagt att Nasrallahs död kommer leda till ”Israels förstörelse.”

USA:s president Joe Biden beordrade sin militär att hjälpa Israel att försvara sig genom att skjuta ner missiler, uppger Vita huset. Presidenten följde utvecklingen noga.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttalade sig om kvällens utveckling.

”Det här måste få ett slut”, skriver han på X.

ANNONS