Hinduer dyrkar en ko i Ayodhya, Indien. Det blir mer av den varan på alla hjärtans dag, om regeringen får bestämma.
Hinduer dyrkar en ko i Ayodhya, Indien. Det blir mer av den varan på alla hjärtans dag, om regeringen får bestämma. Bild: Rajesh Kumar Singh

Indier uppmanas: Krama en ko på alla hjärtans dag

Indiens regering har fått nog av ”de västerländska traditionerna” på alla hjärtans dag. Äldre indiska traditioner trycks undan, menar regeringen, men det ska åtgärdas genom det nya initiativet ”Krama en ko”.

ANNONS
|

Den indiska regeringen har uppmanat sin befolkning att undvika ”västerländska” alla hjärtans dag-traditioner och i stället fira på ett mer hinduiskt sätt: 14 februari är numera ”Kokramardagen”, rapporterar The Guardian. Invånarna uppmanas att omfamna kor, som är heliga djur inom hinduismen.

Enligt ett uttalande från regeringen ger det ”känslomässig rikedom” att krama en ko, och det kommer ”öka vår individuella och kollektiva glädje”.

Initiativet är menat att motverka ”bländandet av västerländsk civilisation”, vilket regeringen menar kommer på bekostnad av Indiens äldre traditioner.

Högerextremister vandaliserar butiker

Att fira alla hjärtans dag har blivit alltmer populärt, främst bland yngre, under det senaste årtiondet. Stora reklamkampanjer med blombuketter, teddybjörnar, hjärtformade presenter och ”flamboyanta kärleksgester”, späder på intresset, skriver The Guardian.

ANNONS

Kärleksdagens uppkomst har dock rört upp känslor hos konservativa hinduiska krafter på högerkanten. Grupper, närmast medborgargarden, har agerat moralpoliser för kvinnor, attackerat butiker som säljer alla hjärtans dag-kort och till och med gett sig på par som håller hand.

Kokramardagen är det senaste initiativet från premiärminister Narendra Modis hinduistisk-nationalistiska parti BJP för att göra ”vördnad för kon” till nationell politik. de flesta delstater i Indien förbjuder redan slakt av kor, och på många ställen är det förbjudet att sälja och äta nötkött.

Tidigare försökte partiet införa ett nationellt prov i ämnet ”kovetenskap” i läroplanen. det sköts upp 2021 efter att förslaget anklagats för att vara pseudovetenskapligt. Bland läromaterialet fanns påståenden om att indiska kor har fler känslor än kor i andra länder, att deras puckel innehåller magiska krafter och att deras avföring kan motverka strålning.

LÄS MER:Med mc-vård dör färre indiska kvinnor i barnsäng

LÄS MER:Massgripanden i tillslag mot barnäktenskap

ANNONS