Indiskt tempel ersätter levande elefant med robot

Ett tempel i södra Indien har ersatt sina levande elefanter med en robotelefant som de ska använda för sina religiösa riter, rapporterar BBC.

ANNONS
|

I den indiska delstaten Kerala, som ligger i södra Indien, är det vanligt att man använder sig av elefanter vid religiösa riter och tempelfestivaler. Elefanterna blir sadlade och dekorerade under ritualerna, något som djuraktivister i landet länge velat att man ska ändra på.

Nu har ett tempel i Kerala lovat att sluta använda levande djur i sina ritualer och introducerat en robotelefant som de ska använda i stället. Robotelefanten är en tre meter lång, 800 kilo tung modell som fått namnet Irinjadapilly Raman.

Det är djurrättsorganisationen Peta som tillsammans med den indiska skådespelaren Parvathy Thiruvothu donerat elefanten till templet med en önskan om att alla framtida evenemang ska kunna ske ”utan grymhet”.

ANNONS

2 500 elefanter i fångenskap

– Äkta tillbedjan är att skydda alla former av liv som gud skapat, säger Rajkumar Namboothiri, som är präst vid Irinjadappilly Sree Krishna-templet, i en video som släppts av djurrättsorganisationen Peta.

– Vi hoppas att andra tempel också kommer överväga att ersätta sina elefanter med robotelefanter för deras ritualer, säger Rajkumar Namboothiri till BBC.

I Indien lever ungefär 2 500 elefanter i fångenskap, varav runt en femtedel av dem finns i Kerala.

För runt en vecka sedan skrev miljöorganisationen Centret för djurrättsforskning ett öppet brev till Keralas chefsminister om att dödligheten bland elefanter ökat och uppgav att 138 elefanter dött i fångenskap de senaste fem åren.

LÄS MER:Utmattad elefant tvingades arbeta – dödade sin skötare

LÄS MER:Man utklädd till struts brottades ned i zoo-övning

LÄS MER:Elefantunge förlorade snabeln i tjuvjägares fälla

ANNONS