Föräldrar till unga under 16 år kommer att få se med vilka andra sina barn chattar på Instagram.
Föräldrar till unga under 16 år kommer att få se med vilka andra sina barn chattar på Instagram. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Instagram inför särskilt konto för tonåringar

Alla unga under 18 som har ett Instagramkonto kommer inom kort att se hur detta konto förvandlas till ett ”tonårskonto”. En förändring som bland annat innebär inga meddelanden på nätterna, men även att föräldrar ska kunna se med vilka deras barn har kontakt med.

ANNONS
|

Kritiken mot hur barn och unga påverkas av sociala medier har varit omfattande i flera år. Röster har höjts för att införa en åldersgräns. Men på tisdagen meddelade Adam Mosseri, Instagrams vd, att plattformen kommer att införa ”Teen accounts”, ett särskilt konto för användare under 18 år, rapporterar ABC.

Kontot skiljer sig från ett vanligt eftersom det innefattar flera begränsningar. Alla tonårskonton kommer per automatik att göras privata. På så sätt kommer det att krävas att tonåringar godkänner alla som vill följa dem, en och en.

Det går att öppna sitt konto för alla igen, men är man under 16 år kommer det krävas föräldrarnas godkännande. Ett godkännande som också kommer att behövas om man vill ändra andra inställningar på dessa konton.

ANNONS

Inga meddelanden på nätterna

Mellan klockan 22 på kvällen och klockan 07 på morgonen kommer alla eventuella aviseringar och meddelanden till "teen accounts” att sättas på paus.

Användarna kommer att få lättare att anpassa innehållet efter sin ålder. Mosseri menar att syftet med alla dessa förändringarna är att skydda de unga användarna på flera sätt.

Men det nya tonårskontot kommer även att möjliggöra för föräldrar att ha koll på vilka personer deras barn ha senast chattat med via Instagram. Ett beslut som Adam Mosseri försvarar.

– Vi bestämde oss för att fokusera på vad föräldrar tycker eftersom de vet bättre vad som är lämpligt för deras barn än något teknikföretag, vilket företag som helst, senatorer, beslutsfattare eller tillsynsmyndigheter.

LÄS MER:Australien lovar åldersgräns för sociala medier

LÄS MER:Tyska råd om skärmtid hårdare än svenska

LÄS MER:Mobilförbuden blir allt fler – så ser det ut på din skola

ANNONS