Invasionen i Ukraina: Detta har hänt 23 mars

Kriget i Ukraina är nu inne på sitt tjugoåttonde dygn. Ryska soldater uppges ha beslagtagit elva bussar som skulle ta sig till Mariupol, Zelenskyj konstaterar att svåra förhandlingar med Ryssland kommer att fortsätta och EU bidrar med flera miljarder för att stötta en global mat- och flyktingkris.

ANNONS
|
  • Sent på tisdagskvällen och in på natten höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sitt kvällstal om situationen i Ukraina. Han sade bland annat att ryska styrkor ska ha beslagtagit en humanitär konvoj med flera bussar som skulle ta sig till hamnstaden Mariupol. Ukrainarna som befann sig ombord ska ha förts till en okänd plats.
  • EU kommissionens ordförande Ursula von der Leyen publicerade ett uttalande på Twitter där hon beskrev den rådande krisen i världen. Hon sade att världen redan var krossad av för många konflikter och att det aldrig någonsin har varit så många flyktingar i världen som det är nu. Av den anledningen kommer EU att bidra med flera miljarder för att stötta en global mat- och flyktingkris.
  • Den polska byrån för inre säkerhet har överlämnat en lista till landets utrikesdepartement på 45 ryska tjänstemän som nu pekas ut för att agera "under diplomatisk täckmantel". Chefen över byrån för inre säkerhet begär nu att samtliga 45 utpekade tjänstemän utvisas från Polen. En av dem pekas ut för att ha kopplingar till en polsk medborgare som greps den 17 mars, misstänkt för spionage.
  • Utegångsförbudet som gällt i Kiev sedan måndagskvällen hävdes på onsdagsmorgonen. Under morgonen och förmiddagen hördes ljudet av intensiva eldstrider i stadens utkanter, rapporterar en reporter från BBC som befinner sig i Kiev. Enligt ukrainska myndigheter ska ukrainska styrkor dock återtagit delar av områden runt Kiev. Bland annat staden Irpin som ligger nordväst om Kiev och som varit under intensiv beskjutning de senaste veckorna.
  • De fyra stridsgrupper som Nato har stationerat i östra Europa ska bli dubbelt så många. Det meddelar generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför morgondagens Nato-toppmöte. Stridsgrupper ska nu sättas upp i Bulgarien, Rumänien, Ungern och Slovakien. De grupper som Nato placerat ut tidigare är stationerade i Polen och de baltiska länderna.
  • Hur många stridande Ryssland har förlorat i kriget har diskuterats flitigt med olika angivelser på antal från både Ukraina och Ryssland. Under onsdagen gick Nato ut med en uppskattning om att mellan 7000 och 15 000 ryska kombattanter har stupat. Förlusterna kan vara tre gånger så många. I dessa ingår även skadade och på annat sätt försummade soldater. Är förlusterna så höga som 15 000 innebär det att den ryska armén har förlorat fler stridande än röda armén i Afghanistan, ett krig som pågick mellan 1979 och 1989, och som ofta beskrivs som ett bland flera nackskott för Sovjetunionen.
  • USA:s regering anklagar Ryssland formellt för att ha begått krigsbrott. Anklagelser om detta har tidigare framförts, inte minst från landets president Joe Biden. Men under onsdagen kungjorde utrikesminister Anthony Blinken att USA formellt anklagar Ryssland för krigsbrott och hänvisade till ”information som finns tillgängligt.”
ANNONS