Hittills i år har 75 ton av den invasiva algen plockats bort från Marbellas stränder.
Hittills i år har 75 ton av den invasiva algen plockats bort från Marbellas stränder. Bild: Tina Remius Strömberg/TT

Invasiv alg sprider sig på Costa del Sol

En främmande asiatisk alg breder ut sig vid den spanska solkusten. Bara i Marbella i år har man plockat bort 75 ton av algen från stränderna. Spridningen av den invasiva algen oroar eftersom den påverkar naturen, fisket och turismen.

ANNONS
|

Den bruna algen Rugulopterix okamurae registrerades för första gången i spanska Ceuta 2015. Sedan dess har den spridit sig till flera närliggande kuststäder som Tarifa.

Algen har fortsatt att breda ut sig österut och har nu nått de västra delarna av Costa del Sol.

Populära resmål bland svenskar som Estepona och Marbella har redan drabbats av den främmande arten. Algen finns i vattnet och kan också lägga sig som ett tjockt täcke över sanden.

I Estepona har man städat bort 18 000 ton av den bruna algen från stadens stränder sedan 2020. I Mijas rensades 4 000 ton bort förra året.

ANNONS

Daniel Gómez, kommunalråd i Mijas med ansvar för stränder, berättar att trots stora städansträngningar är det ibland svårt att hålla algen i schack.

– Man städar en dag, och morgonen därpå är allt täckt av alger. Det värsta är att detta är här för att stanna, säger han till El País.

Brunalgen väcker också oro i Marbella. Hittills i år har man plockat bort 75 ton, uppger Diario Sur.

”Vissa kallar det för katastrof”

Städningen blir en extrakostnad för de drabbade kommunerna, men det finns konsekvenser som bekymrar ännu mer: hur naturen, fiske- och turistnäringen drabbas av den bruna algen.

Den invasiva algen påverkar den biologiska mångfalden i havet, vilket i sin tur leder till färre fisk och stränder där varken lokalbefolkningen eller turister vill bada.

– Vi behöver att ansvariga politiker på olika nivåer engagerar sig, eftersom detta är ett stort problem. Vissa kallar det för katastrof, säger Iván Franco, som forskar om akvatiska ekosystem på Universidad de Cádiz, till Diario Sur.

Den asiatiska brunalgen har även registrerats i Frankrike och Italien.

LÄS MER:Thailändska korallrev stängs för turister – varit för varmt

LÄS MER:Här är växterna du ska rycka upp ur trädgården

ANNONS