Iran bekräftar att svenske Johan Floderus hålls fängslad

Iran bekräftar nu för första gången att den svenska EU-diplomaten Johan Floderus hålls fängslad i landet. En talesperson uppger att en utredning ska släppas i dagarna, rapporterar Reuters.

ANNONS
|

Den svenske EU-diplomaten Johan Floderus har suttit fängslad i Iran utan åtal i över 500 dagar. I över 300 av dessa har han suttit isolerad. Han greps under en semesterresa i landet.

Irans underrättelseverksamhet uppgav redan i april 2022 att de gripit en svensk medborgare i april 2022 och att personen misstänks för spioneri. Men nu bekräftar Iran att det är Johan Floderus som hålls fängslad i landet, vilket Reuters rapporterar.

Talespersonen Masoud Setayeshi menar att de har legitima skäl för att han gripits och säger att en utredning kommer att släppas inom de närmsta dagarna.

Förhållandena som Johan Floderus hålls fängslad under ska strida mot FN:s regler för hur man ska behandla fångar. Hans familj har sagt att belysningen i cellen är på dygnet runt och att regler som att de fångarna ska få tillgång till tillräckliga matransoner, utomhuspromenader och läkarkontroller inte respekteras.

ANNONS

Johan Floderus vädjan: ”Gör mer”

I ett pressmeddelande har Floderus familj skrivit att han i snitt fått ringa ett kort telefonsamtal per månad sedan februari i år. Samtalen övervakas och måste föras på engelska. De kan avbrytas abrupt om ämnena är fel.

En gång har han beviljats videosamtal, men för att få igenom det tvingades han hungerstrejka.

"I en desperat vädjan under videosamtalet bad Johan att mer görs för att han ska få återvända hem," skriver familjen.

LÄS MER:Johan Floderus från Kungälv fängslad i Iran i över 500 dagar

LÄS MER:Johan Floderus inifrån fängelset: "Gör mer"

ANNONS