Demonstranter jublade över domen. Många vill inte se att Hamid Noury utväxlas mot svenska fångar.
Demonstranter jublade över domen mot Hamid Noury. Många vill inte se att Hamid Noury utväxlas mot svenska fångar. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Iran fördömer dom mot Hamid Noury

Upp emot 30 000 politiska fångar avrättades i Iran 1988. För sin delaktighet i brotten har iraniern Hamid Noury dömts till livstids fängelse i Sverige.
Nu fördömer Iran hovrättsdomen.

ANNONS
|

På tisdagen dömdes den 62-åriga Hamid Noury till livstids fängelse av Svea hovrätt för grovt folkrättsbrott och 24 fall av mord efter massavrättningar av politiska fångar i ett iranskt fängelse 1988.

Nu riktar Iran kritik mot domen.

– Det är beklagligt att den svenska domstolen kom med en så destruktiv dom, helt utan att ta hänsyn till principerna om en rättvis rättegång, säger utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanani, enligt iranska statliga nyhetsbyrån Irna.

Vidare säger han att det svenska rättsväsendet nu skadat de två nationernas intressen och att de ”djupt rotade relationerna mellan de två länderna äventyrats”.

ANNONS

Talesmannen för utrikesministeriet betonade att Iran förbehåller sig rätten att vidta ”lämpliga åtgärder”.

Det här har hänt

År 1988 avrättades tusentals politiska fångar i Iran på order av den dåvarande religiösa ledaren Ayatolla Khomeini.

Över 30 år senare anlände Hamid Noury till Sverige där han greps, misstänkt för att ha haft en central roll i avrättningarna. Han dömdes år 2022 mot sitt nekande till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord.

På tisdagen fastställde Svea hovrätt domen. Sverige är det första landet som prövar de folkrättsbrott som begicks i Iran 1988.

Kan bli aktuellt med fångutbyte

Den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus sitter fängslad i Iran anklagad för spioneri sedan han greps i april förra året efter en semestervistelse. Enligt uppgifter till TT greps han som en konsekvens av fallet mot Noury. Även läkaren Ahmadreza Djalali är fängslad i Iran och har dömts till döden för "korruption på jorden".

Nourys advokat, Thomas Bodström, sade till TT i tisdags att han hoppas på ett fångutbyte med Iran för att få hem fängslade svenskar.

LÄS MER:Nourys advokat hoppas på fångutbyte med Iran

LÄS MER:Väntade fördömanden från Iran om dom

LÄS MER:Jubel över domen – vill inte se fångutbyte

ANNONS