<em id="emphasis-3dde726e9fab3192c6901ba32068748f">Arkivbild på artillerigranater som producerats i USA</em>. Hundratusentals artillerigranater och över en miljon av annan slags mamunition skeppas till Ryssland från Iran vilket används för att beväpna ryska soldater i Ukraina.
Arkivbild på artillerigranater som producerats i USA. Hundratusentals artillerigranater och över en miljon av annan slags mamunition skeppas till Ryssland från Iran vilket används för att beväpna ryska soldater i Ukraina. Bild: Matt Rourke

Iran skickar stora mängder ammunition till Ryssland

Myndigheter från länder i Mellanöstern uppger att ryska skepp fraktar stora mängder ammunition från Iran till Ryssland. Den allra senaste leveransen med uppemot 2 000 artillerigranater lämnade Iran i slutet på mars.

ANNONS
|

Under det senaste halvåret har fraktfartyg transporterat enorma mängder av ammunition från Iran till Ryssland. I dokument som Wall Street Journal fått ta del av framgår det att mer än 300 000 artillerigranater och över en miljon patroner till andra vapen har skeppats över det Kaspiska havet.

Till Wall Street Journal uppger tjänstemän att den allra senaste leveransen över det Kaspiska havet lämnade Iran i början på mars. Ombord på fartyget Rasul Gamzatov ska man ha lastat ett tusental containrar med uppemot 2 000 artillerigranater, uppger tjänstemännen enligt Wall Street Journal. Det här har tidigare varit en helt okänd försändelse.

ANNONS

Enligt amerikanska tjänstemän har Iran tidigare främst använt sig av flygplan för att frakta vapen till Ryssland, vilket gjort det svårt för andra länder att ingripa om det funnits misstankar om illegala vapentransporter.

Den amerikanska marinen uppger till WSJ att de varit på plats nära Turkmenistan vid det Kaspiska havet förra månaden och att man diskuterat frågor som rör huruvida man ska försöka utöka sjösäkerheten. Men de avböjer att kommentera huruvida det funnits specifika diskussioner om att försöka beslagta vapentransporter i det Kaspiska havet.

Företaget som äger fraktfartyget har varit föremål för sanktioner av USA förra året, då de uppgett att 16 av deras fartyg använts för att transportera vapen till Ryssland.

USA: Försvarssamarbete kan utgöra hot för andra länder

Under hösten 2022 blev det känt att Ryssland använde sig av Iran-tillverkade drönare i kriget mot Ukraina, något som Iran länge nekade till. Men i november erkände Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian att man har försett Ryssland med drönare, men insisterade på att det skett innan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

– Vi gav ett begränsat antal drönare till Ryssland månader innan Ukrainakriget, sade han då till ett pressuppbåd, enligt TT.

I december uttryckte USA en oro över att det militära samarbetet mellan Iran och Ryssland intensifierats. John Kirby, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsrådgivare, menade att samarbetet kunde vara av ett slag "som tidigare inte skådats" och att det utvecklats till "ett fullskaligt försvarssamarbete" mellan länderna.

ANNONS

USA:s president Joe Biden och hans administration har varnat för att de fördjupade banden mellan de Ryssland och Iran kan utgöra ett hot för länder och relationer utanför Ukraina, vilket WSJ rapporterat.

LÄS MER:Här är vapnen som Iran kan ge Ryssland

LÄS MER:USA varnar för rysk-iranskt militärt samarbete

LÄS MER:Ryssland bombade egna staden av misstag

ANNONS