Irans utrikesminister Abbas Araghchi, fotograferad under fredagens besök i Beirut i Libanon.
Irans utrikesminister Abbas Araghchi, fotograferad under fredagens besök i Beirut i Libanon. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Irans utrikesminister: Vi svarar proportionerligt

Svaret kommer vara omfattande och "stå i proportion till Israels aggressioner".
Efter veckans ansenliga robotattack mot Israel pläderar Irans utrikesminister Abbas Araghchi fortsatt Hizbollahstöd under ett överraskningsbesök i Libanon.

ANNONS

Visiten i Beirut, där Argahchi bland annat mötte premiärminister Najib Mikati, är den första sedan striderna mellan Israel och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon trappades upp.

Efter de storskaliga attackerna i september, då hundratals personsökare och walkie-talkies kopplade till Hizbollah exploderade, har Israel genomfört bombräder mot extremiströrelsen på libanesisk mark och bland annat dödat Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Iran svarade i veckan med att avfyra 200 robotar, vissa av dem hypersoniska, i ett omfattande anfall mot Israel.

– Islamiska republiken Iran står och kommer stadigt stå vid sidan av vännerna i Libanon, säger Araghchi – och förtydligar att detta gäller såväl Libanon som shiamilisen Hizbollah och att detta var "nödvändigt att säga personligen".

ANNONS

Iran kommer "svara proportionerligt" på Israels angrepp samtidigt som samtal pågår med andra länder för att uppnå en vapenvila, säger Araghchi enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolias inlägg på X.

AFP skriver att utrikesministern står bakom försök att få till parallella vapenvilor i Gaza och Libanon.

Det senaste året har gränsbeskjutning mellan Hizbollahfästen i Libanon och Israel inträffat så gott som dagligen. Iranallierade Hizbollahs militära gren är terrorstämplad av flera länder.

ANNONS