Iransk media förnekar att moralpolisen läggs ner

Under helgen sa Irans statsåklagare Mohammad Jafar Montazeri att landets moralpolis ska läggas ner. Nu förnekar landets statsmedia att så är fallet och många iranier är skeptiska till statsåklagarens uttalanden.
– Avskaffandet av moralpolisen i Iran är desinformation. Det är en taktik för att stoppa upproret, skriver journalisten och aktivisten Masih Alinejad på Twitter.

ANNONS
|

Sedan 2006 har moralpolisen patrullerat Irans gator och sett till att kvinnor bär hijab, slöjan som blev obligatorisk 1983. Organisationen ska vara ”vägledande” för landets polismyndighet, och dess patruller bär vapen. Deras aktiviteter har i princip upphört efter de landsomfattande protester som startade när Mahsa Amini dog efter att ha gripits av moralpolisen.

Protesterna har nu pågått i tio veckor och mötts med våld av regimen. När statsåklagaren Mohammad Jafar Montazeri i helgen, enligt iranska medier, sa att moralpolisen "inte har någonting att göra med rättsväsendet" och att den har lagts ned lät det som en delseger för demonstranterna. Men nu kommer motstridiga uppgifter från iransk media.

ANNONS

Den statliga tv-kanalen Al Alam sa att utländsk media målade upp statsåklagarens kommentarer som ”en reträtt från den islamiska republikens hållning om hijab och religiös moral som ett resultat av protesterna”, men att allt man kunde förstå av hans kommentarer var att moralpolisen inte är direkt kopplad till rättsväsendet, rapporterar Independent. Inga andra företrädare för regimen har bekräftat moralpolisens avskaffande.

Slöjan en symbol – inte slutmålet

Många iranier har uttryckt skepsis mot statsåklagarens uttalande. Journalisten och aktivisten Masih Alinejad skriver på Twitter att det handlar om taktik.

– Det är desinformation att Islamiska republiken Iran har avskaffat sin moralpolis. Det är en taktik för att stoppa upproret. Demonstranterna möter inte vapen och kulor för att avskaffa moralpolisen eller slöjtvånget. De vill få ett slut på den islamiska regimen.

I demonstrationerna mot regimen har slöjan blivit en symbol som kvinnor tagit av sig och bränt i offentligheten. Enligt nyhetsbyrån AFP har statsåklagare Montazeri i helgen sagt att ”både rättsväsendet och parlamentet arbetar” för att se om lagen som kräver att kvinnor täcker sitt huvud ska ändras, rapporterar Independent.

Samma dag sa president Ebrahim Raisi i iransk tv att det finns ”flexibla metoder” för att implementera konstitutionen, där republikens islamiska grund finns inskriven.

Under den förre presidenten Hassan Rouhani lättades klädreglerna något, men ett drygt år efter att Raisi tillträdde som president skärpte han återigen reglerna och uppmanade alla statliga institutioner att se till att slöjlagen efterlevdes. Bara två månader senare dog Mahsa Amini, och demonstrationerna tog fart.

ANNONS

LÄS MER:Roya i Iran om moralpolisen: Ingen förändring

LÄS MER:Iran avrättar fyra "spioner"

LÄS MER:Iranier firade landslagets förlust – sköts ihjäl

ANNONS