Unga iranska kvinnor utan den obligatoriska huvudsjalen i norra Teheran i november.
Unga iranska kvinnor utan den obligatoriska huvudsjalen i norra Teheran i november. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Iransk minister: Tolerera kvinnor utan sjal

Blunda om du blir upphetsad av att se en kvinna som inte bär huvudsjal, uppmanar en iransk minister män som "beter sig strängt" mot kvinnor.
Utspelet kommer efter drygt fyra månader av blodiga protester i landet.

ANNONS
|

– Trångsynthet existerar dessvärre i landet. Men vi kan inte längre vara hårda mot folket, säger Ezzatollah Zarghami, Irans turism- och kulturarvsminister, efter ett regeringsmöte i Teheran på onsdagen.

Zarghami, som i oktober fick skarp kritik av landets ultrakonservativa efter att ha kritiserat Irans moralpolis, syftar på att allt fler iranska kvinnor väljer att inte bära den obligatoriska huvudduken i det offentliga rummet.

Vill utveckla turismen

Efter månader av protester manar han till tolerans och förståelse.

– För att kunna utveckla turismen och förbättra det sociala livet måste man öppna upp, förstå folket och inte vara stränga mot dem, säger han.

Zarghami råder en man som "beter sig strängt" mot en kvinna som inte bär sjal att "blunda om han blir upphetsad av att titta på henne".

ANNONS

De omfattande protesterna i Iran tog fart sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit i den ökända moralpolisens förvar i mitten av september. Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Kräver hårda straff

Sedan dess har många kvinnor kastat sjalen – samtidigt som myndigheterna manat till allt hårdare straff mot de som trotsar lagen. Polis har krävt att kvinnor bär sina sjalar även i bilar och landets riksåklagare har uppmanat domstolar att utdela stränga böter till lagbrytare – med "ytterligare straff som landsförvisning, förbud mot att utöva vissa yrken samt nedstängning av arbetsplatser", enligt åklagaren.

Drygt fyra månader efter Mahsa Zhina Aminis död fortgår protesterna.

Hundratals människor, däribland flera barn, har enligt människorättsorganisationer dödats i regimens hårda tillslag mot demonstranterna. Tiotusentals har frihetsberövats och flera personer har avrättats efter summariska rättegångar.

Bakgrund: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och drabbats av vad polisen hävdar var en hjärtattack. Detta bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tiotusentals har gripits.

ANNONS