John Prato från räddningstjänsten i Phoenix visar tekniken som införts i staden för att kyla ned människor som drabbats av värmeslag.
John Prato från räddningstjänsten i Phoenix visar tekniken som införts i staden för att kyla ned människor som drabbats av värmeslag. Bild: Anita Snow/AP/TT

Iskuber ska rädda liv i USA:s varmaste stad

USA:s varmaste stad hukar i hettan. En ny metod för att rädda liv är att placera överhettade människor i stora säckar fyllda med iskuber och vatten.

ANNONS

Tiotals miljoner människor omfattas av värmevarningar sedan höga temperaturer sänkt sig över delar av USA. Förra året upplevde landet det största antalet värmeböljor som registrerats sedan 1936 och nu manar myndigheter människor till försiktighet.

De senaste åren har värmen varit särskilt farlig i USA:s varmaste storstad: Phoenix som ligger i Arizonas öken. Förra året kopplades 645 dödsfall till värmen, vilket var rekord. I lördags nådde termometern 44,4 grader och de två första veckorna av juni i år var de varmaste som någonsin hittills har uppmätts för perioden.

Öppnar kylcenter

Invånarna uppmanas att hålla sig inomhus under dygnets varmaste timmar, dricka ordentligt och bära ljusa och luftiga kläder. Över hundra särskilda center har öppnats dit människor kan komma för att kyla ned sig, inklusive två där det går att stanna över natten.

ANNONS

I Phoenix har brandbilar och ambulanser nu utrustats med säckar som kan fyllas med isbitar och vatten för att snabbt kyla ned värmens offer. Tanken är att överhettade personer ska placeras i säckarna för att sedan transporteras vidare till sjukhus.

Tekniken kan sänka kroppstemperaturen på bara några minuter, enligt räddningstjänsten.

– Ibland har isen smält helt när de kommer till sjukhus eftersom patienten är så varm, säger Todd Keller från brandkåren i Phoenix, till The New York Times.

Kyler soldater

Metoden har i flera år använts för att kyla ner överhettade soldater eller atleter som drabbats av värmeslag, till exempel under maratonlopp. Förra sommaren slog Phoenix rekord med 31 dagar på raken med en temperatur på 43,3 grader eller mer.

I sådan värme kan det gå snabbt att bli överhettad, i synnerhet för de grupper som är särskilt sårbara.

2023 var det varmaste året som uppmätts på jorden. Värmeböljor väntas bli längre, mer intensiva och infalla oftare till följd av klimatförändringen.

Efter förra sommarens rekordvärme förses nu brandbilarna i Phoenix med issäckar.
Efter förra sommarens rekordvärme förses nu brandbilarna i Phoenix med issäckar. Bild: Anita Snow/AP/TT
ANNONS