Israel attackerar flera mål i södra Libanon

Israels militär har under eftermiddagen börjat attackera mål i södra Libanon.
Samtidigt talar Hizbollahs ledare Nasrallah om veckans personsökarexplosioner, och kallar det en krigsförklaring av Israel.

ANNONS
|

Efter tisdagen och onsdagens explosioner i Libanon, där 37 personer dött och omkring 3 000 skadats, har läget blivit alltmer spänt mellan Israel och Libanon.

På torsdagen meddelar Israels militär, IDF, att de inlett luftangrepp mot mål i södra Libanon. Syftet menar de är att "minska terrorgruppens kapacitet".

"Hizbollahs terrororganisation har förvandlat södra Libanon till en krigszon och i årtionden har de beväpnat medborgares hem med vapen, grävt tunnlar under dem och använt dem som mänskliga sköldar", säger IDF, enligt Times of Israel.

"IDF arbetar för att skapa säkerhet i norr som ska göra det möjligt för invånarna att återvända till sina hem och för att uppnå alla andra krigsmål."

ANNONS

Israels militärchef Herzi Halevi har på torsdagen godkänt de nya planerna i norr.

Libanesiska medier rapporterar om attacker i flera områden i södra Libanon.

BBC rapporterar att samtidigt under talet hörs jetplan flygandes på låg höjd i Beirut.

GP:s medarbetare Jenny Gustafsson rapporterar från Libanons huvudstad Beirut att jaktplan synts flyga över staden och att de brutit ljudvallen.

Nasrallah: Krigsförklaring

Samtidigt som IDF inledde sina attacker höll Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah ett tal.

Enligt libanesiska Naharnet säger han att det är Israel som ligger bakom explosionerna och att tisdagens personsökarattack i Libanon "gick över alla gränser, lagar och röda linjer".

Vidare kallar han attackerna för en "terrorattack" och en "massaker". Han säger också att attackerna ses som en krigsförklaring mot Libanon.

Nasrallah påstår också att Israels syfte med explosionerna var att "döda 4 000 personer på en gång". Han påstår även att ingen av Hizbollahs infrastruktur skadats på grund av explosionerna.

– Ni har utmanat oss, och vi antar utmaningen igen. Jag säger till Netanyahu och Gallant: ni kommer inte att uppnå detta mål. Ni kommer inte att kunna återföra dessa människor till norr. Det enda sättet ni kan göra detta är genom att stoppa aggressionen mot Gaza och Västbanken, säger Sayyed Hassan Nasrallah enligt Naharnet.

ANNONS

Det här har hänt: Explosionerna i Libanon och Syrien

Under tisdagen och onsdagen exploderade tusentals kommunikationsenheter, däribland personsökare och walkie-talkies, i Libanon och i Syrien.

I tisdags dog 12 personer och ytterligare omkring 2 300 personer skadades.

I onsdags dog 25 personer och omkring 600 personer skadades.

Texten uppdateras.

ANNONS