Förstörda lägenheter i Beirut, Libanon efter israeliska bombningar.
Förstörda lägenheter i Beirut, Libanon efter israeliska bombningar. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Israel i räder på libanesisk mark

Israel har genomfört ett antal mindre räder mot Hizbollah på libanesisk mark och informerat USA om dessa, uppger USA:s utrikesdepartements talesperson Matthew Miller. Räderna ska ske medan landet förbereder sig för en större markoperation i Libanon.

ANNONS

De beskrivs som "begränsade insatser fokuserade på Hizbollahinfrastruktur nära gränsen", enligt AP.

Det finns inga uppgifter om direkta strider mellan israeliska styrkor och stridande från Iranstödda Hizbollah på libanesisk mark. Senast de möttes i markstrider var under kriget 2006.

Att man gör räder innan man startar en större operation är inget ovanligt, enligt Anders Ekholm, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan.

"Två alternativ"

– Jag ser två alternativ som detta kan utgöra. Det ena kan vara det vi kallar för stridsspaning, en framsänd avdelning som går in och söker strid med motståndaren för att få ledtrådar om hur denne fungerar och är organiserad, säger han.

ANNONS

– Ett annat alternativ kan vara att det är en rent ut sagt avledande manöver, det kan ha samma delsyfte som den första, men att den finns till för att vilseleda fienden om var den riktiga framstöten kommer någonstans.

Samtidigt har Israel utlyst en militär zon i delar av landets norra gräns mot Libanon, inför en möjlig markoperation.

"Det är förbjudet att beträda detta område", meddelar Israels militär i ett uttalande.

Röster har höjts för en vapenvila i Libanon. Bland annat USA:s president Joe Biden har sagt att “vi borde ha vapenvila nu”. Men eftersom Israel har vind i seglen militärt, är det inte troligt, enligt Ekholms bedömning.

– Rent militärt, när man har momentum och framgång, så är en deeskalering det mest ologiska man kan göra. Det logiska är att trampa gaspedalen i botten.

Går bra för IDF

Sedan de storskaliga attackerna där hundratals personsökare och walkie-talkies kopplade till Hizbollah exploderade i främst Libanon tidigare i september, något som Israel anklagas ligga bakom, har det gått bra för Israels militär, enligt Ekholm.

– De har eliminerat nyckelperson efter nyckelperson. Och sannolikt ställde det till oerhörd oreda med de här personsökarna också, det var förmodligen väldigt många i organisationen som blev skadade och inte kan delta och lösa sina uppgifter, säger han.

ANNONS

Det kommer även källuppgifter om att Libanons militär "omgrupperar och ompositionerar" sig efter Israels hot om en stor markoffensiv. Det är styrkor som är stationerade vid den södra gränsen som ändrar positioner, enligt en källa som talat med AFP.

ANNONS