Räddningsarbetare vid ett hus som förstörts i en israelisk attack mot staden Maisara norr om Beirut på onsdagen.
Räddningsarbetare vid ett hus som förstörts i en israelisk attack mot staden Maisara norr om Beirut på onsdagen. Bild: Bilal Hussein/AP/TT

Israel kallar in reservister: "Måste vara redo"

Israel kallar in två reservbrigader i vad som kan ses som ett tecken på ytterligare upptrappning i konflikten med Hizbollah i Libanon.
– Vi måste vara helt redo för en markinsats, säger befälhavaren för Israels norra styrkor.

ANNONS

Israel kallar in reserverna "för operativa uppdrag" norrut, meddelar militären.

"Detta kommer att möjliggöra fortsatta strider mot terrororganisationen Hizbollah, försvaret av staten Israel och skapa förutsättningar för att invånarna i norra Israel kan återvända till sina hem", uppger militären IDF.

– Vi har gått in i en ny fas i striderna. Vi måste vara helt redo för en markinsats, säger Ori Gordin, befälhavare för Israels väpnade styrkor i norra Israel, enligt Jerusalem Post.

IDF har dock inte uppgett vilken sorts brigad som kallats in. En israelisk infanteribrigad är enligt AFP mellan 1 000 och 2 000 soldater stor, medan en brigad pansartrupper består av personal för 100 pansarfordon.

ANNONS

Raket mot Tel Aviv

Under natten skickade Hizbollah i Libanon tiotals raketer mot Israel, bland dem en projektil med längre räckvidd som föranledde flyglarm i Tel Aviv och centrala Israel, det längsta anfallet Hizbollah har lyckats med under det senaste årets konflikt.

Enligt IDF sköts roboten ned innan den orsakade någon skada.

Enligt Hizbollah riktades roboten mot en anläggning i Tel Avivs förorter där den israeliska underrättelsetjänsten Mossad håller till.

I Libanon uppges tre personer ha dödats och flera skadats i en israelisk attack nära Byblos norr om Beirut. Det var första gången bergsområdet träffades under den senaste tidens upptrappade konflikt.

Sammanlagt har minst 51 personer dödats under onsdagen, och 220 skadats enligt Libanon, bland annat i anfall i områden utanför Hizbollahs traditionella fästen. Israels flygvapen hävdar att man under dagen slagit till mot 280 Hizbollah-fästen.

"Alla är rädda"

22-åriga studenten Nour Hamad i staden Baalbek säger att hon har levt i skräck hela veckan.

– Vi har tillbringat fyra eller fem dagar utan sömn, då vi inte visste om vi skulle vakna på morgonen, säger hon.

– Ljudet av bombningarna är väldigt skrämmande, alla är rädda. Barnen är rädda och de vuxna är också rädda.

Fler än 590 människor har dödats i Israels anfall mot Libanon sedan den dramatiskt upptrappade insatsen i måndags, enligt en sammanställning från den libanesiska vården.

ANNONS

Libanons hälsominister Firass Abiad har uppgett att "den stora majoriteten, om inte alla" dödade har varit obeväpnade civila som har blivit attackerade i sina hem.

Roboten mot centrala Israel sköts enligt den israeliska militären ned innan den orsakade skada. Bilden togs vid en annan attack i måndags.
Roboten mot centrala Israel sköts enligt den israeliska militären ned innan den orsakade skada. Bilden togs vid en annan attack i måndags. Bild: Ariel Schalit/AP/TT
ANNONS