Den israeliske oppositionsledaren Yair Lapid leder mittenpartiet Yesh Atid. Han har fått i uppdrag av presidenten att försöka bilda en regering.
Den israeliske oppositionsledaren Yair Lapid leder mittenpartiet Yesh Atid. Han har fått i uppdrag av presidenten att försöka bilda en regering. Bild: Sebastian Scheiner/AP/TT

Israel: Lapid får i uppdrag att bilda regering

ANNONS

Israels sittande premiärminister Benjamin Netanyahu gick bet. Nu har hans främsta rival, mittenorienterade Yair Lapid, fått i uppdrag av president Reuven Rivlin att bilda en regering.

Lapids mittenparti Yesh Atid fick näst flest röster i valet och har allmänt setts som den som stafettpinnen borde gå vidare till.

– Jag har talat med Yair Lapid och sagt att jag ger honom mandatet (under 28 dagar), säger president Reuven Rivlin och tillägger att han anser det tydligt att mittenpolitikern och tidigare tv-programledaren "har bäst chanser att bilda regering".

Netanyahu, vars parti Likud fick flest röster i valet den 23 mars, har haft 28 dagar på sig att bilda regering men misslyckats. Detta trots att han sträckt ut handen till högerpolitiken Naftali Bennett och erbjudit honom att bli premiärminister.

ANNONS

Parlamentsvalet i mars var det fjärde i Israel på två år. 71-årige Netanyahu, som varit premiärminister sedan 2009, tampas inte bara med politisk motvind utan även ett korruptionsåtal.

ANNONS