Rök stiger från orter i södra Libanons gränstrakter efter israeliska flyganfall. Bilden togs tidigt på måndagsmorgonen.
Rök stiger från orter i södra Libanons gränstrakter efter israeliska flyganfall. Bilden togs tidigt på måndagsmorgonen. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Israel anfaller Libanon – manar civila att fly

Israel fortsätter att anfalla platser på andra sidan gränsen i Libanon.
På måndagsmorgonen varnar den israeliska militären civila libaneser via sms: Sök skydd omedelbart – tills vidare instruktioner.

ANNONS

Återkommande israeliska flyganfall rapporteras av libanesiska medier, med civila dödsfall och skador till följd. Enligt Libanons statliga nyhetsbyrå NNA har israeliska stridsflygplan under loppet av en halvtimme riktat över 80 attacker mot samhällen i Nabatiye i södra Libanon.

Angrepp rapporteras även från bland annat Tyre i sydväst och Bekaadalen i öst.

Israel motiverar sina anfall med att islamiströrelsen Hizbollah ska ha planerat nya attacker mot Israel. I ett filmklipp från militären (IDF) uppger en talesperson att den libanesiska rörelsens väpnade styrkor sedan länge har "militariserat" civila områden i södra Libanon och förvandlat dem till slagfält.

– Inom kort kommer IDF att inleda omfattande, precisa anfall mot terrormål som har bäddats in på bred front i Libanon, säger talespersonen Daniel Hagari i klippet.

ANNONS

Hizbollah: "Ny fas"

Hagari hävdar att Hizbollah försätter civila libaneser i fara och uppmanar dem att omedelbart förflytta sig från riskområden. För att motivera detta ytterligare visas svårverifierade bilder som uppges visa hur Hizbollah använder civila byggnader för att gömma avancerade vapen.

Israels försvarsminister Yoav Gallant sade på söndagseftermiddagen att landets militär ska säkerställa att israeler som sedan tidigare har evakuerats från områden i norra Israel ska kunna återvända.

På söndagen betonade även den Iranstödda shiamilisen Hizbollahs biträdande ledare Naim Qassem att milisen gått in i en "ny fas" i striderna mot Israel, som han kallar för en "uppgörelse i det öppna".

– Vi står redo inför alla militära möjligheter, sade han i samband med en minnesstund för en ledande Hizbollahmedlem som dödades i en israelisk attack mot Beirut i fredags.

Kan nå hela Israel

Under natten sköt Israel ned en drönare som avfyrats från Irak, enligt IDF.

Israel och Hizbollah har beskjutit varandra över den oroliga gränsen i stort sett dagligen sedan Gazakriget bröt ut i oktober i fjol. Situationen har eskalerat kraftigt sedan förra veckans attacker mot personsökare och walkie-talkies tillhörande Hizbollahmedlemmar, anfall som dödade ett 40-tal och skadade tusentals när digitala enheter i Libanon och Syrien plötsligt exploderade.

Hizbollah brukar benämnas som den tyngst beväpnade icke-statliga rörelsen i världen. Milisens arsenal har kapacitet att nå mål upp till 50 mil bort, vilket innebär att de kan rikta attacker mot hela Israel.

ANNONS
Rök efter israeliska anfall mot södra Libanon på måndagsmorgonen.
Rök efter israeliska anfall mot södra Libanon på måndagsmorgonen. Bild: Hussein Malla/AP/TT
ANNONS