Israel utför attack mot Beirut – flera dödsfall

På fredagseftermiddagen meddelar Israels militär att man slagit till mot ett mål i Libanons huvudstad Beirut.
Minst tolv dödsfall rapporteras och flera personer har skadats, enligt BBC. Enligt Israel har den högt uppsatta Hizbollah-befälhavaren, Ibrahim Aqil, dött i attacken.

ANNONS
|

Vid 15-tiden, svensk tid, meddelar Israels militär att de utfört en luftattack mot ett mål i Beirut.

AFP rapporterar, enligt uppgifter från källor nära Hizbollah, att Ibrahim Aqil – högt uppsatt medlem och befälhavare i den Iranstödda shiamilisens militära gren – var måltavlan.

Två säkerhetskällor uppger för Reuters att Ibrahim Aqil dödats i attacken. En av källorna uppger att det var under ett Hizbollah-möte som attacken inträffade.

En stund senare, vid 18-tiden, bekräftade IDF:s presstalesperson Daniel Hagari att Aqil dödats. Han hävdar även, enligt Times of Israel, att "minst tio” högt uppsatta Hizbollah-medlemmar dödats.

ANNONS

Det här är Ibrahim Aqil

Ibrahim Aqil ska ha varit måltavlan i den israeliska attacken som, förutom honom, även dödat och skadat flera civila.

Ibrahim Aqil tillhör den gren som är ansvarig för Hizbollahs militära verksamhet.

Han pekades ut som en "särskilt klassad global terrorist" av det amerikanska utrikesdepartementet 2019.

Han har varit efterlyst av USA för sin roll bombdådet 1983 i Beirut när en självmordsbombare körde in en lastbil i den amerikanska marinkårens byggnad och dödade över 60 personer.

Han har också varit efterlyst på grund av att han lett gisslantagande av amerikaner och tyskar i Libanon på 1980-talet.

USA har även satt ett pris på Ibrahim Aqils huvud, sju miljoner dollar, motsvarande 71,5 miljoner kronor.

(TT)

Bostadshus har förstörts

Luftattacken slog ned i förorten Dahieh – ett tätbefolkat område som brukar beskrivas som ett starkt Hizbollahfäste, men där det också bor många civila.

Sky News rapporterar att det är ett bostadshus i stadsdelen som träffats av attacken. Enligt Libanons nationella nyhetsbyrå NNA träffade fyra robotar flerfamiljshuset.

På sociala medier har flera filmklipp som visar hur en byggnad förstörts.

– Området är fullt av butiker och marknader, en massa människor bor där, säger Sky News korrespondent Alex Crawford på X.

– Det är ett Hizbollah-kontrollerat område med flera ”checkpoints” där de kontrollerar vem som går in och ut.

CNN rapporterar i sin tur att två flerfamiljshus har kollapsat efter attacken. Vid 18-tiden, svensk tid, arbetade räddningsteam med att leta i rasmassorna, och allmänheten har blivit ombedd att undvika området.

Flera döda och skadade

Under eftermiddagen har dödssiffran stigit.

Libanons hälsodepartement uppger att totalt tolv personer bekräftats döda och ytterligare 66 personer skadats. Enligt BBC ska nio personer ha kritiska skador.

Libanesiska NNA uppger även att barn ska ha skadats. Uppgifterna har inte verifierats utifrån. Tidigare uppgav de att fem barn skulle ha dött, något som inte bekräftats.

Flera raketer mot Israel

Enligt IDF har flera vågor av raketer avfyrats mot Israel.

ANNONS

I den första anfallsvågen kom 60 raketer. Inom loppet av en timme kom ytterligare två attacker med 70 respektive 20 raketer, enligt IDF.

Många av projektilerna ser ut att ha blivit nedskjutna av Israels avancerade luftvärn. I nu läget finns det ingen information hur många som har slagit ned eller om några personer kommit till skada.

Sirener ljöd i Israels norra gränstrakter vid 13-tiden på fredagen, lokal tid.

Hizbollah har tidigare i veckan svurit att hämnas personsökarattackerna. På fredagen säger de sig ha attackerat flera militära mål och att de gått till attack mot åtminstone sex olika israeliska militäranläggningar i tre omgångar.

Det här har hänt

Konflikten mellan Israel och Hizbollah har trappats upp i veckan.

Under tisdagen och onsdagen exploderade tusentals kommunikationsenheter. Israel har inte tagit på sig dådet, men har pekats ut som ansvariga av Libanons regering och amerikanska källor.

På torsdagen anföll Israels flygvapen hundratals mål i Libanon.

Det skedde samtidigt som Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah utlovade hämnd för attackerna.

Texten uppdateras

LÄS MER:Så infiltrerades Hizbollahs elektronik

ANNONS