Israels militärchef: "Gå in och förgör fienden"

Israel har kallat in två reservbrigader i norra Israel samtidigt som högt uppsatta militärer varslar om ytterligare upptrappning i konflikten med Hizbollah i Libanon.
– Vår känsla är att era militärkängor kommer att gå in på fiendemark, säger militärchefen till pansartrupper.

ANNONS
|

Den israeliska militären kallar in reserverna "för operativa uppdrag" norrut.

"Detta kommer att möjliggöra fortsatta strider mot terrororganisationen Hizbollah, försvaret av staten Israel och skapa förutsättningar för att invånarna i norra Israel kan återvända till sina hem", skriver militären IDF i ett uttalande utan att specificera vilken sorts brigad som kallats in.

– Ni kan höra stridsplanen, vi anfaller hela dagen. Förbered er för möjligheterna för att delta i en markinsats, men också för fortsatta luftanfall, säger militärchefen Herzi Halevi till en reguljär brigad pansartrupper.

– Vi kommer att fortsätta attackera och skada dem överallt. För att göra det förbereder vi oss för en manöver, och vår känsla är att era militärkängor kommer att gå in på fiendemark.

ANNONS

Han avslutar sitt tal till soldaterna med en uppmaning:

– Gå in och förgör fienden där, och förstör deras infrastruktur.

Biden varnar

USA:s president Joe Biden, som på tisdagen krävde att Israel och Hizbollah avslutar eskaleringen av striderna, varnar för riskerna med ett utvidgat krig.

– Ett fullskaligt krig i Mellanöstern är en möjlig realitet. Men jag tror också att möjligheterna för ett avtal som i grunden kan förändra hela regionen är möjligt att få till, säger han till tv-kanalen ABC.

Under onsdagsnatten skickade Hizbollah tiotals raketer mot Israel, bland dem en projektil som föranledde flyglarm i Tel Aviv och centrala Israel, det längsta anfallet Hizbollah har lyckats med under det senaste årets konflikt.

Enligt IDF sköts roboten ned innan den orsakade någon skada. Hizbollah uppger att riktades roboten mot en anläggning i Tel Avivs förorter där den israeliska underrättelsetjänsten Mossad håller till.

Över 50 dödade under dagen

I Libanon dödades sammanlagt minst 51 personer under onsdagen, och 220 skadades enligt Libanon, bland annat i anfall i områden utanför Hizbollahs traditionella fästen. Israels flygvapen hävdar att man under dagen slagit till mot 280 Hizbollah-fästen.

Fler än 590 människor har dödats i Israels anfall mot Libanon sedan den dramatiskt upptrappade insatsen i måndags, enligt en sammanställning från den libanesiska vården.

ANNONS
Roboten mot centrala Israel sköts enligt den israeliska militären ned innan den orsakade skada. Bilden togs vid en annan attack i måndags.
Roboten mot centrala Israel sköts enligt den israeliska militären ned innan den orsakade skada. Bilden togs vid en annan attack i måndags. Bild: Ariel Schalit/AP/TT
ANNONS