ISW: ”Mordförsök” på Putin troligtvis iscensatt av Ryssland

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) tror inte att onsdagens drönarattack mot Kreml kom från Ukraina. I stället menar de att det troligtvis är ryssarna själva som iscensatt vad de kallar för ett ”mordförsök” på Putin.

ANNONS
|

På onsdagseftermiddagen, kort efter att Zelenskyj hållit en presskonferens i Helsingfors, kom nyheten att Putins presidentbostad i Moskva utsatts för en drönarattack.

Videomaterial tillgängliggjordes där man ser en mindre luftfarkost som flyger mot taket på byggnadens kupol, där den sedan exploderar. Det dröjde inte länge innan Ryssland anklagade Ukraina för attacken och menade att det var ett mordförsök på Putin.

Zelenskyj dementerade uppgifterna senare på kvällen.

I sin senaste analys skriver ISW att attacken troligtvis iscensatts av Ryssland i ett försök att få kriget att nå landets ”inhemska publik” och för att skapa förutsättningar för en bredare mobilisering.

ANNONS

”Flera indikatorer tyder på att attacken var internt genomförd och målmedvetet iscensatt.”

ISW: För bra bilder på attacken

Enligt den amerikanska tankesmedjan har ryska myndigheter nyligen vidtagit åtgärder för att öka den ryska inhemska luftförsvarskapaciteten. Det är förutsättningar som även gjorts inom Moskva.

Därför, menar ISW, är det ”ytterst osannolikt att två drönare kan ha penetrerat flera lager av luftförsvar och detonerat eller blivit nedskjutna strax över hjärtat av Kreml på ett sätt som gav spektakulära bilder som fångades snyggt på kamera.”

De menar vidare att en attack som hade undvikits att upptäckas av ett sådant luftförsvar som finns i Moskva hade varit väldigt pinsamt för landet.

”Kremls omedelbara, sammanhängande och samordnade svar på händelsen tyder på att attacken var internt förberedd på ett sådant sätt att dess avsedda politiska effekter uppväger dess pinsamhet”, skriver ISW.

”Om drönarattacken inte var internt orsakad så skulle det ha varit en överraskning. Det är mycket troligt att det officiella ryska svaret skulle ha varit mycket mer oorganiserat under tiden som ryska tjänstemän försökte skapa en sammanhängande berättelse och kompensera för de retoriska implikationerna av vad som skulle vara en pinsam informationsbrist”.

Enligt ISW har Kreml misslyckats med att skapa ett ett snabbt och sammanhängande informationssvar på andra militära förödmjukelser som de inte själva skapat eller orsakat.

ANNONS

Skyller på USA

Efteråt har Ryssland pekat ut USA som skyldiga för attacken.

"Försök till att förneka detta, både i Kiev och i Washington, är naturligtvis helt löjliga. Vi vet mycket väl att beslut om sådana här handlingar, om terroristattacker, inte fattas i Kiev utan i Washington", säger Putins talesman Dmitrij Peskov enligt Reuters.

Han sa att USA "utan tvekan" låg bakom incidenten och tillade, utan att ange bevis, att Washington ofta väljer ut både målen för Ukraina att attackera och sätten att attackera dem.

Viktigt inför 9 maj

Den 9 maj är årsdagen då många länder i Europa uppmärksammar eller firar slutet på andra världskriget i Europa och Tysklands kapitulation.

I Ryssland är segern under andra världskriget ett stort firande som uppmärksammas den 9 maj med parader och flyguppvisningar i Moskva.

Enligt ISW kan den här attacken ha iscensatts i närtid till den 9 maj för att kunna peka på att kriget riskerar att hota även den ryska befolkningen. På så sätt skulle de kunna få en möjlighet att antingen helt ställa in firandet, eller åtminstone begränsa det, vid behov.

Det skulle även kunna användas som ett argument för varför fler ryssar behöver mobiliseras till kriget.

LÄS MER:Kreml: Ukraina försökte mörda Putin

LÄS MER:Bränsledepå i brand nära Krimbron

LÄS MER:Ukrainas president på plats i Finland för toppmöte

ANNONS