Italiensk maffiaboss arresterad – på flykt i 30 år

Maffiabossen Matteo Messina Denaro, 60, har gripits av italiensk polis efter 30 år på flykt, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. ”Diabolik”, som han kallas, har själv sagt att han har fyllt en kyrkogård på egen hand med sina offer.

ANNONS
|

Cosa Nostra-bossen Matteo Messina Denaro besökte enligt nyhetsbyrån Ansa en privat klinik i Palermo, där han skulle genomgå en behandling, när insatsstyrkan slog till. Därmed är en 30 år lång katt och råtta-lek mellan staten och Italiens mest eftersökte mafioso över.

– Matteo Messina Denaro var maffiaboss för Cosa Nostra som varit dominerade i Trapani-trakterna på västra Sicilien, säger Carina Gunnarson, docent i statskunskap och verksam som forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Han har beskrivits som en av de riktigt stora, men han har också varit en person som man inte vetat så mycket om och som länge levt i skuggan av mer kända bossar som Totò Riina och Bernardo Provenzano.

ANNONS

Den sicilianska Cosa Nostra-maffian har en av landets mest ökända, men vars makt på senare tid försvagats. 'Ndrangheta, som är verksamma i Kalabrien, är den maffiagrupp som vuxit sig absolut starkast i dag.

Matteo Messina Denaro har varit på flykt sedan sommaren 1993, då han var inblandad i bombdåd i Florens, Rom och Milano som krävde totalt tio personers liv. Han skrev då ett brev till sin flickvän: ”Du kommer höra saker om mig, de kommer måla upp mig som en djävul, men allt är lögn”.

”Fyllde en kyrkogård”

Denaro har dömts i sin frånvaro till två livstidsstraff. Dels för bombdåden 1993, och dels för morden på antimaffia-åklagarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino 1992.

Med smeknamnet ”Diabolik” har han ett våldsamt rykte, och ansågs vara en kandidat till att bli den sicilianska maffians ”huvudboss” efter att Bernardo Provenzano och Totò Riina dött 2016, respektive 2017.

En gång ska han ha sagt att han har ”fyllt en kyrkogård helt på egen hand”, rapporterar The Guardian. 2002 dömdes han i sin frånvaro för att ha mördat eller beställt mord på dussintals personer.

Bland dem finns sonen till en tidigare maffiamedlem som bytt sida. Enligt Ansa ströps den 14-årige pojken ihjäl och löstes upp i syra efter att ha varit bortförd i två år.

ANNONS

Gripandet skedde, symboliskt nog, på årsdagen för gripandet av maffiabossen Totò Riina 1993. Även han hade varit på flykt länge – 23 år.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni tackade polisen för deras insats.

– En stor seger för staten, som visar att den inte ger upp inför maffian, säger hon. Regeringen försäkrar att kampen mot maffian kommer att fortsätta utan uppehåll.

LÄS MER:Miljardbeslag i italienskt maffiatillslag

ANNONS