Japan slaktar hundratals delfiner

ANNONS
|

Aktivister från miljöorganisationen Sea Shepherd uppgav att mellan 40 och 60 fiskare tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid återupptagit dödandet av delfiner. Drygt 250 djur stängdes i förra veckan in i en vik med nät och har sedan dess inte kunnat fånga någon mat.

Jakten äger rum i Taiji, en småstad på den japanska Stillahavskusten. Miljöaktivister hävdar att över 170 delfiner och andra mindre valar redan dödats sedan årsskiftet. Ett 50-tal djur har tagits tillfånga, däribland en mycket sällsynt albinodelfin som ska säljas till en vattenpark.

De flesta japaner äter inte delfinkött

Av tradition skiljs de "vackraste" delfinerna ut för att säljas, vilket ger jägarna ungefär en miljon kronor per djur. Merparten av de fångade flasknosdelfinerna – eller öresvinen, som är den gamla svenska benämningen – slaktas för att bli sushi. De flesta japaner äter inte delfinkött, som enligt livsmedelsexperter innehåller ämnen som är skadliga för människor.

ANNONS

Fiskare hävdar också att slakten kan betecknas som skyddsjakt, eftersom delfinerna äter så mycket fisk att fiskarnas inkomster hotas.

Jakten är ökänd för sin brutalitet. Fiskare i båtar omringar flockar av delfiner och slår med järnrör i vattnet för att störa deras orienteringsförmåga. När delfinerna drivits in i den grunda viken angrips de med knivar och knuffas in i nät som dras ombord på båtarna. Sedan förs de till en byggnad på land. Först där dödas de.

Taiji uppmärksammades internationellt 2009 när filmen The Cove, som handlar om jakten, hade premiär. Filmen fick en Oscar i dokumentärklassen året därpå. Dokumentären angreps av japanska ultranationalister som försökte hindra biografer i Japan från att visa den. Filmmakarna anklagades för att utsätta fiskarna för "psykisk tortyr".

USA-ambassadören Kennedy: Omänsklig jakt

I år har delfinjakten också lett till ett diplomatiskt gräl mellan USA och Japan. Den nya amerikanska ambassadören i Japan Caroline Kennedy, dotter till president John Kennedy, skrev i lördags på Twitter att USA:s regering motsätter sig jakten, som hon betecknade som omänsklig.

Även denna gång har japanska nationalister ryckt ut för att försvara jakten. På ett diskussionsforum hävdade någon nyligen att det var "skrattretande" att höra sådan kritik från ett land som fällt två atombomber över Japan.

ANNONS

Den japanska regeringens chefstalesman Yoshihide Suga försvarade jakten i måndags:

- Det är en av våra traditionella fiskenäringar och genomförs i enlighet med lagen, sade han.

ANNONS