Arkivbild. Fyra japanska elever fick föras till sjukhus med brännskador efter att en lärare hällt handsprit på en kolgrill.
Arkivbild. Fyra japanska elever fick föras till sjukhus med brännskador efter att en lärare hällt handsprit på en kolgrill. Bild: Matthiasboeckel / Pixabay

Japansk lärare hällde handsprit på grill – elev dog

En elev dog och flera skadades under en grillfest på en skola i Japan, efter att en lärare hällt handsprit på en grill för att få igång lågorna. Nu har skolans chef avgått.

ANNONS
|

Det var i slutet på maj som en yrkesskola i Yanagawa skulle hålla en grillfest för sina runt 470 elever, rapporterar Asahi Shimbun.

Eleverna hade samlats runt flera kolgrillar som stod utplacerade för grillfesten. Men en utav grillarna hade problem med kolen, då elden hela tiden dog ut. Enligt skolans chef hällde en lärare på alkohol-baserad handsprit på grillen, vilket fick lågor att flamma upp.

Flera elever stod så nära elden att deras kläder fattade eld. Ytterligare några drabbades av brännskador i ansiktet eller i håret. Anställda på skolan ska genast ha försökt hjälpa eleverna genom att borsta bort gnistor och hälla drycker över dem för att släcka elden.

ANNONS

Fyra elever fick föras till sjukhus. En av dem dog ett par veckor senare av en septisk chock på grund av sina brännskador.

Vattenkran var avstängd – nu avgår skolchefen

Den 16 juni höll skolans chef ett möte med elevernas anhöriga och förmyndare om vad som föranlett olyckan. Där framgick det att man använt sig av lättantändlig handsprit för att tända grillarna, men att tanken var att handspriten skulle ställas undan innan eleverna kom till grillfesten.

Skolans personal uppgav även att de inte hade gått igenom något material för att se om det fanns några risker med att hälla alkohol över varm grillkol.

Under mötet frågade en anhörig vad skolan hade för brandsäkerhetsrutiner, såsom brandsläckare, och om de funnits tillgängliga på platsen. Skolans anställda uppgav då att de hade tänkt använda sig av en närliggande vattenkran ”om något hade gått fel”, men att kranens handtag hade tagits bort vilket gjorde att den inte fungerade.

I samband med mötet uppgav även skolans chef att han avgår från sin tjänst.

– Vi tänker mycket på vad ett liv kostar. Det är inget vi bara kan be om ursäkt för, sa skolchefen enligt Mainichi.

LÄS MER:Tysk polis drogade kollega och erbjöd folk att våldta henne

LÄS MER:71-årig man sköt ihjäl 11-åring efter grannfejd

ANNONS