På bilder och filmer på polska TVN24:s hemsida ser man den omfattande branden.
På bilder och filmer på polska TVN24:s hemsida ser man den omfattande branden. Bild: Skärmbild TVN24

Jättebrand i köpcenter i Warszawa

En brand har brutit ut i ett stort shoppingcenter i Polens huvudstad Warszawa. På bilder och filmer publicerade på bland annat X syns det dramatiska brandförloppet.

ANNONS
|

Det var på söndagsmorgonen, strax före klockan 04.00, som en brand vid köpcentret i stadsdelen Bialoleka i Warszawa startade.

Köpcentret, som heter Marywilska 44, hyser 1 400 affärer och verksamheter och över 80 procent av anläggningen står i brand, enligt räddningstjänsten som är på plats med upp till 50 enheter och bekämpar elden.

Bilder från polska TVN24 visar hur tjock svart rök stiger över området. Andra bilder, tagna med drönare, visar på ett dramatiskt brandförlopp.

Det finns inga uppgifter om att någon person har skadats i branden. Köpcentrumet ska ha varit stängt vid brandutbrottet, då det är söndag och dessutom tidigt på morgonen.

ANNONS
Svart rök över köpcentret Marywilska 44. Över 80 procent av anläggningen har brunnit.
Svart rök över köpcentret Marywilska 44. Över 80 procent av anläggningen har brunnit. Bild: EPA/LESZEK SZYMANSKI

Enligt Mariusz Feltynowski, chef för statens brandförsvar, var de första patrullerna på plats elva minuter efter larmet. Då var byggnadskomplexet redan helt övertänt. Brandkåren fick larmet via detektorer.

Vid en presskonferens vid olycksplatsen förklarade Feltynowski att larmet nådde brandkåren via köpcentrumets detektorer.

– Väl inne gick vi inte för djupt eftersom det var farligt. Tyvärr var inte brandväggar stängda på flera ställen, sa han. Brandlarmet fungerade eftersom brandkåren var underrättad, men stängningen av brandzoner för att förhindra att branden spred sig kanske inte fungerade.

Enligt TVN24 övervakas luftrummet vid anläggningen av ”kemiska försvarsenheter”.

Myndigheterna uppmanar invånare att stanna inne och hålla fönster stängda.

Det finns inga uppgifter om att någon person har skadats i branden. Köpcentrumet ska ha varit stängt vid brandutbrottet.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att köpcentrum och stora butiker vanligtvis är stängda på söndagar i Polen.

Texten uppdateras.

ANNONS