Johan Floderus på väg hem till Sverige

Johan Floderus och Saeed Azizi har släppts från iranskt fängelse och är på väg hem till Sverige. Frigivningen är en del av en utväxling där folkrättsbrottslingen Hamid Noury flugit från Sverige mot Teheran.
– Om några timmar landar två svenska medborgare som har fått utstå helvetet på jorden. Deras familjer kan återförenas, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett uttalande på regeringens hemsida.

ANNONS
|

Det var vid 13.20-tiden på lördagseftermiddagen som statsminister Ulf Kristersson meddelade via sitt X-konto att Johan Floderus och Saeed Azizi är på ett plan hem till Sverige ”och snart ska få återförenas med sina familjer”.

Nyhetsbyrån TT har varit i kontakt med Matts Floderus, pappa till Johan Floderus, som säger att familjen inte vill uttala sig ännu.

– Men vi är fruktansvärt glada givetvis, säger han.

En stund senare utvecklade statsministern informationen om nyheten i ett filmat uttalande på regeringens hemsida.

Där säger han bland annat att Johan Floderus från Kungälv, som greps 17 april 2022 i Iran och sedan dess suttit fängslad i 790 dagar, har varit fängslad ”grundlöst anklagad för spioneri och med risk att dömas till döden”.

ANNONS

Ett flygplan förde honom hem till Sverige på lördagen.

”På samma plan är den svenska medborgaren Saeed Azizi, som på lika oriktiga grunder greps i november 2023”, meddelar Ulf Kristersson.

Utväxlas mot Noury

Statsministern anser att Iran har gjort Saeed Azizi och Johan Floderus till brickor i ett cyniskt förhandlingsspel, där syftet enligt honom har varit att att få den iranske medborgaren Hamid Noury släppt från fängelse i Sverige.

Hamid Noury dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för delaktighet i avrättningar av tusentals politiska fångar i ett iranskt fängelse 1988. Svea hovrätt fastställde domen i december i fjol.

Målet mot Hamid Noury

Hamid Noury dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för delaktighet i avrättningar av tusentals politiska fångar i ett iranskt fängelse 1988. Svea hovrätt fastställde domen i december i fjol.

Noury lurades till Sverige 2019 och greps på Arlanda. Enligt målet hade han valt ut fångar som skulle ställas inför en kommitté som beslutade om vilka som skulle avrättas, läst upp namn på dem som skulle avrättas och eskorterat dem till avrättningsrummet. Han ska också vid något eller några tillfällen själv ha deltagit i avrättningarna.

Målet är ett av de största i sitt slag i Sverige. Cirka 70 målsägare från olika delar av världen hördes.

Källa: TT

”Som statsminister bär jag ett särskilt ansvar för svenska medborgares säkerhet. Regeringen har därför arbetat intensivt med frågan, tillsammans med den svenska säkerhetstjänsten som har förhandlat med Iran”, säger Ulf Kristersson i sitt tal.

Kristersson: ”Svåra beslut”

Han fortsätter:

”Det har hela tiden stått klart att operationen skulle kräva några svåra beslut. Nu har vi fattat de besluten. Snart landar två svenska medborgare i Sverige och får äntligen återförenas med sina anhöriga.”

I sitt tal uppmanar statsministern medborgare och medier att respektera de båda svenskarnas behov av lugn och ro vid hemkomsten.

”Ge dem den tid de behöver. Och låt de själva avgöra om och när de vill berätta om vad de har tvingats uppleva”, säger Ulf Kristersson.

ANNONS

LÄS MER:Experter: Påverkar inte gripna svenskar i Iran

LÄS MER:Johan Floderus har suttit fängslad i Iran i över 600 dagar

ANNONS