Jordbävning på Rhodos

Under tisdagen skedde en jordbävning i havet utanför semesterön Rhodos i Grekland. Jordbävningen uppmätte 4,8 på Richterskalan enligt United States Geological Survey.

ANNONS
|

Vid tolvtiden, lokal tid, skedde en jordbävning som uppmätte 4,8 på Richterskalan, det rapporterar United States Geological Survey. Jordbävningens centrum var några mil längre norrut, nära den turkiska kusten.

En jordbävning som uppmäter under 5 på Richterskalan brukar innebära att man märker av skakningar, men det är låg risk för några skador.

– Jag kan tänka mig att det har skakat om lite grann, och att man känner av ett sådant skalv genom att det skakar i glas, fönster och liknande. Men såvitt jag kan bedöma bör det inte vara någon fara, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi på Uppsala universitet.

ANNONS

Han konstaterar att det är relativt mycket skalv kring den grekiska övärlden.

– Det är ett väldigt jordbävningsaktivt område, så det är mycket jordskalv ända från Kreta via Rhodos och mot turkiska kusten.

Resebyrån Tui har skickat ut ett sms till sina drygt 2200 svenska resenärer på Rhodos, där de larmar om jordbävningen.

– Vi ville informera om att det har hänt och kolla så att alla är okej. Än så länge har vi inte fått några rapporter om några skador på fastigheter eller personer, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på Tui.

Skulle det kunna bli aktuellt med en evakuering?

– Inte utifrån den informationen jag har nu.

Tuis utskick till sina resenärer.
Tuis utskick till sina resenärer. Bild: Läsarbild
ANNONS