Jorden får en ny måne

I höst får vår måne nytt sällskap – i alla fall tillfälligt.
En liten asteroid kommer cirkulera runt vår jord under cirka två månader. Asteroiden beskrivs som en ”mini-måne” av forskare.

ANNONS

Nyligen upptäcktes asteroiden 2024 PT5 från asteroidbältet Arjuna. Den är på väg mot jorden och kommer att fångas upp av vår gravitation och där efter cirkulera från den 29 september och 25 november.

Det är i en artikel av American Astronomical Society som omvärlden får reda på mer om vår nya, tillfälliga måne. Något som CNN har rapporterat om.

Asteroiden upptäcktes först den sjunde augusti av astronomer vid det av Nasa grundade observatoriet ATLAS i Sydafrika.

Asteroiden beräknas vara cirka elva meter i diameter men storleken är lite oviss. Den kan vara allt mellan fem och 42 meter. Vilket gör den potentiellt större än den asteroid som kom in i jordens atmosfär över Ryssland 2013.

ANNONS

Helt ofarlig

Den ledande forskaren bakom studien, Carlos de la Fuente Marcos, säger till CNN att asteroiden är helt ofarlig och kommer inte kollidera med jorden de nästkommande decennierna. Den kommer att cirkulera runt jorden på ett avstånd på 4,2 miljoner kilometer, ungefär tio gånger så långt bort som vår måne.

Att små rymdstenar eller asteroider cirkulerar runt jorden en period är inte ovanligt. De la Fuente Marcos berättar att han tror att åtminstone en rymdsten är i omloppsbana runt jorden.

– Den är lika stor som en diskmaskin men de är så svåra att upptäcka. De som flesta kommer in i vår omloppsbana gör det obemärkt, säger han.

LÄS MER:Asteroidsmäll var så kraftig att måne vreds

LÄS MER:Unik flygning förbi jorden och månen – när Jupiter-satellit navigerar med Göteborgsdator

ANNONS