Joseph Augustus Zarelli är ”Boy in the box” – identitet avslöjad efter 65 år

En liten pojke hittades död i en låda i Philadelphia i februari 1957. Sedan dess har fallet gäckat mordutredare – men nu har pojkens identitet avslöjats. ”Boy in the box” har fått tillbaka sitt namn efter 65 år.

ANNONS
|

Fallet är Philadelphias äldsta kalla mordfall och handlar om en liten pojke som hittades död i en låda i den amerikanska staden Philadelphia. Pojkens hår var nyklippt och fingernaglarna vältrimmade. Men blåmärken och skador på hans kropp vittnade om att han fått utstå grovt våld innan sin död.

Pojken blev känd under namnet ”Amerikas okända barn” och omständigheterna kring hans död har varit höljt i dunkel. Fram tills nu.

Utredare i Philadelphia står framför ett projicerat foto av Joseph Augustus Zarelli, en pojke som hittades mördad 1957 och vars identitet varit okänd i 65 år.
På en presskonferens på torsdagsmorgonen lokal tid gick polisen ut med identiteten på den pojke vars mord gäckat utredare sedan 1957. Bild: Matt Rourke

Pojken i lådans namn: Joseph Augustus Zarelli

Med hjälp av ihärdigt polisarbete och nya dna-test har pojkens identitet nu kunnat avslöjas. Under den lokala polisens presskonferens avslöjades att hans namn var Joseph Augustus Zarelli. Han hade brunt hår och blå ögon och föddes den 13 januari 1953.

ANNONS

– Pojken har utstått hemskheter som ingen ska behöva utstå. Under årtionden har poliser jobbat med det här fallet. Det har hemsökt lokalsamhället, Philadelphia, vår nation och hela världen, sade polischefen Danielle Outlaw under presskonferensen.

Utredare står framför ett projicerat foto av Joseph Augustus Zarelli, en pojke som hittades mördad 1957 och vars identitet varit okänd i 65 år.
På en presskonferens på torsdagsmorgonen lokal tid gick polisen ut med identiteten på den pojke vars mord gäckat utredare sedan 1957. Bild: Matt Rourke

Söker fortfarande pojken i lådans mördare

Hon underströk att det här fortfarande är en pågående mordutredning.

– Hans historia har inte blivit bortglömd. Jag hoppas att den nya tekniken ska leda till att fler oidentifierade fall blir lösta. Ingen ska behöva få vänta så här länge för att få sin historia berättad, säger Danielle Outlaw.

Vem som är ansvarig för pojkens död är fortfarande okänt. Polisen hoppas nu på att genombrottet kan leda till att man hittar en ny misstänkt i fallet, eftersom mordutredningen fortfarande pågår.

Zarellis kropp hittades i ett skogsområde

Zarellis svårt sargade kropp hittades i ett skogsområde i Philadelphia i februari 1957 – i en låda, insvept i en filt.

– Pojken verkade undernärd och hans kropp bar spår på våld. Det var uppenbart att det här barnet under sitt mycket korta liv hade upplevt fasor som ingen någonsin borde utsättas för, sade polischefen Danielle Outlaw under torsdagens presskonferens.

En tidigare obduktion har konstaterat att pojken var mellan fyra och sex år gammal. Men ingen kom någonsin för att hämta kroppen och trots hundratals tips misslyckades man med att identifiera barnet.

ANNONS

”Boy in the box” begravdes i massgrav

Zarelli begravdes först i en massgrav för fattiga människor men kvarlevorna grävdes upp i slutet av 1990-talet. Efter detta begravdes han på en annan kyrkogård.

Dna-test utfördes, men pojkens identitet fortsatte att vara höljd i dunkel.

2019 grävde polisen återigen upp pojkens kvarlevor och mysteriet såg äntligen ut att kunna lösas.

Dna och släktforskning hittade Zarellis föräldrar

Nu hade utredarna tillgång till ny dna-teknik. Resultaten laddades upp på dna-databaser och analyserades av släktforskare som så småningom kunde hjälpa polisen att identifiera både pojkens mor och far. Dessutom fick man fram pojkens födelseår, 1953.

Enligt polisen ska pojken ha flera syskon vid liv.

ANNONS