Polens president Andrzej Duda syns med sin familj under fjolårets polska val. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda syns med sin familj under fjolårets polska val. Arkivbild. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Kallade presidenten "fårskalle" – åtalas

Den polska författaren Jakub Zulczyk riskerar fängelse efter en kommentar om landets sittande president Andrzej Duda på plattformen Facebook. Detta meddelade åklagare i Warszawa på måndagen.

ANNONS
|

– Den svarande åtalas för att ha yttrat en offentlig förolämpning i november i fjol mot Polens president, detta genom att använda sig av en term som allmänt uppfattas som kränkande, säger en talesperson för Warszawas domstolar.

Att förolämpa presidenten, den polska flaggan eller religiösa känslor kan resultera i fängelse enligt polsk förtalslagstiftning – en lagstiftning som fått internationell kritik för sin strikthet.

Inlägget som författaren nu ställs inför rätta för löd "Andrzej Duda är en fårskalle" och det skrevs i ett Facebook-inlägg den 7 november i fjol.

Inlägget var en reaktion på den polske presidentens ljumma gratulation till amerikanen Joe Biden efter att denne utropats som segrare i det amerikanska valet.

ANNONS

"Jag tror jag kan vara den förste författaren i det här landet på mycket länge som åtalas för något denne skrivit", säger Jakub Zulczyk i ett inlägg på Facebook.

ANNONS