Bilderna på Alan Kurdi, 3, förändrade opinionen. ARKIVBILD.
Bilderna på Alan Kurdi, 3, förändrade opinionen. ARKIVBILD.

Kan få 35 års fängelse för treåriga Alan Kurdis död

Nu pågår en rättegång mot två misstänkta människosmugglare som anklagas för inblandning i Alan Kurdis död, den treårige flyktingpojke vars livlösa kropp spolades i land förra året.

ANNONS
|

Rättegången mot de två syriska medborgare inleddes under torsdagen i den turkiska staden Bodrum, skriver The Guardian. Om männen förklaras skyldiga till brottet riskerar de att få fängelse i upp till 35 år.

Männen är åtalade för att ha smugglat människor och ha orsakat fem personers död, däribland den treårige Alan Kurdi, hans femåriga bror, Galip, och deras mamma, Rihan.

Pojkarna Kurdi och deras mamma är bara några av de som förra året dog när de försökte fly krigets Syrien och ta sig till Europa. Bilden på Alan Kurdis kropp spreds som en löpeld över internet och skapade opinion i Europa och ledde, och till viss del, till fler åtgärder från den politiska toppen i EU.

ANNONS

Pojkarnas far, som överlevde båtolyckan, står även han står åtalad i sin frånvaro för inblandning i tragedin. Men vilka brottmisstankar det finns mot honom är ännu okänt, skriver The Guardian. Fadern misstänks befinna sig utanför Turkiets gränser.

ANNONS