Kina testade kärnvapenmissil

För första gången på 44 år har Kina provskjutit en långdistansmissil med möjlighet att bära kärnvapen. Inför testet blev tre länder varnade.
– Det är helt enkelt ett annorlunda Kina, säger den amerikanske experten Jeffrey Lewis till AP.

ANNONS
|

Tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid bekräftade Kina att landets militär hade avfyrat en interkontinental ballistisk missil.

Den ska ha landat på internationellt vatten i Stilla havet och ha varit lastad med en ofarlig attrapp av en stridsspets. Det rapporterar Aftonbladet. Enligt ett uttalande från det kinesiska försvarsministeriet var testet en del i en årlig övning och inte riktad mot något specifikt land eller mål. Det skriver AP.

Enligt Franska Polynesiens president Moetaij Brotherson ska den ballistiska roboten ha landat ”inte långt ifrån” den ekonomiska zon som tillhör landet. Det uppger han för AFP.

Den regimkontrollerade engelskspråkiga tidningen South China Morning Post poängterade i sin rapportering att missilen har kapacitet att nå det amerikanska fastlandet.

ANNONS

Exakt var missilen slog ner är inte känt, men enligt olika rapporter i internationella medier kan det ha varit någonstans i ett område mellan Hawaiis södra kust och Tahitis norra kust.

Tre länder informerades om provskjutningen

Med hänvisning till ”välunderrättade källor” uppger japanska Kyodo News att USA, Australien och Nya Zeeland varnades på förhand om provskjutningen.

Varken Australien eller Nya Zeeland ska dock ha fått några förvarningar, enligt rapportering som Omni har tagit del av.

Enligt Newsweek sköts missilen iväg från den sydkinesiska ön Hainan och uppges vara den första kända provskjutningen från Kina mot Stilla havet sedan 1980.

Enligt AP brukar Kinas avfyrningar ske från östkusten och riktas mot ökenområden i landets västra delar.

Jeffrey Lewis är missilexpert vid amerikanska James Martin center for nonproliferation studies. Han bedömer att Kina genom uppskjutningen vill visa musklerna för både världen och den egna befolkningen.

– Vi går in i en ny tidsålder där USA och Kina är uppslukade av vad som känns som en kapprustning. Kinas regering har alltid prioriterat diplomatiska frågor framför operativ beredskap. Det är helt enkelt ett annorlunda Kina. Det är ett Kina som inte känner sig kvävt, säger han till AP.

Den kinesiska missilen ska ha varit av typen Dongfeng-41 med tre raketsteg, en räckvidd på upp till 1 500 mil och med möjlighet att bära tio atombomber som alla kan nå olika mål samtidigt, skriver Army recognition.

ANNONS

LÄS MER:Harris: Miljardärerna måste betala sin del

LÄS MER:Detta handlar konflikten i Mellanöstern om

LÄS MER:Nato diskuterar fler kärnvapen i beredskap

ANNONS