Kinas president Xi Jinping har sagt till Folkets befrielsearmé att de måste ”stärka sin militära träning för att förbereda sig på krig”.
Kinas president Xi Jinping har sagt till Folkets befrielsearmé att de måste ”stärka sin militära träning för att förbereda sig på krig”. Bild: Li Gang

Kinas president uppmanar armén att förbereda för krig

Kinas president har sagt till landets armé att de ska ”fokusera all sin energi” på att förbereda sig för krig, uppger ett språkrör för det kinesiska kommunistpartiet.

ANNONS
|

Den kinesiska presidenten Xi Jinping säger att Kina befinner sig i en ”instabil och osäker” säkerhetssituation och hänvisar till spänningarna kring Taiwan.

Xi Jinping ska ha sagt till Folkets befrielsearmé att de ska förbereda sig för krig, säger ett språkrör för det kinesiska kommunistpartiet, vilket The Guardian rapporterar.

”Fokusera all er energi på att slåss, arbeta hårt på att slåss och stärk er förmåga att vinna”, uppges Xi Jinping ha sagt, enligt The Guardian.

Presidenten ska vidare ha sagt att armén måste ”på ett omfattande sätt stärka sin militära träning för att förbereda sig på krig” och varnat för ”farliga stormar på horisonten” under en kongress med det egna partiet.

ANNONS

Uppmaningen ses som ”ett meddelande till USA”

Det är inte första gången som Xi Jinping manar armén till att förbereda sig på krig. Han gjorde liknande uppmaningar redan när han kom till makten år 2013 och ytterligare en gång år 2017.

Men politiska analytiker menar att retoriken nu har trappats upp, skriver The Guardian.

– Han skickar ett meddelande till USA och till Taiwan, säger Willy Lam, en senior hedersledamot på den Washington-baserade Jamestown Foundation till tidningen.

Efter att den amerikanska talmannen Nancy Pelosi besökte Taiwan i augusti ökade spänningarna i regionen. Kina flyttade då flera av sina krigsfartyg närmre den inofficiella gränsen till Taiwan och har även hållit flera militära övningar och uppvisningar.

USA:s president Joe Biden har flera gånger sagt att USA skulle försvara Taiwan vid en attack. USA och Taiwan har även hållit den största gemensamma militära övningen på flera år.

LÄS MER:Kina svingar mot väst

LÄS MER:Taiwan vill nå omvärlden med mer undervisning

LÄS MER:Teknik och ideologi tystar folket i Kina

ANNONS