Den kinesiska rymdsonden Chang'e 6 vecklade ut en kinesisk flagga under sitt besök på månen.
Den kinesiska rymdsonden Chang'e 6 vecklade ut en kinesisk flagga under sitt besök på månen. Bild: CNSA/Nya Kina via AP/TT

Kinas rymdsond har lyft från månen

ANNONS

Den kinesiska rymdsonden Chang'e 6 har lyft från månen efter att ha samlat in prover från ytan från månens baksida och vecklat ut en kinesisk flagga, uppger regimstyrda nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) med hänvisning till kinesiska rymdstyrelsen CNSA.

Prestationen är den första i sitt slag och markerar en ny milstolpe för Kinas rymdprogram, vars mål är att skicka människor till månen innan år 2030.

CNSA beskriver händelsen som "en bedrift som saknar motstycke i mänsklighetens historia gällande utforskning av månen" och tillägger att sonden trätt in i en "sedan tidigare planerad omloppsbana runt månen".

Uppdraget, som startade i början av maj, väntas ta 53 dagar. Därefter ska de insamlade proverna – som väntas kunna ge nya ledtrådar om månens tillblivelse – analyseras.

ANNONS

USA – som planerar att skicka rymdfarare till månen på nytt – har varnat för att Kinas rymdprogram används för att dölja militära mål och är ett försök att etablera en dominans utanför jorden.

ANNONS