Smittan skenar i Kina samtidigt som landets ledning lättat på restriktionerna.
Smittan skenar i Kina samtidigt som landets ledning lättat på restriktionerna. Bild: Andy Wong

Kinesiska skräcksiffran: En miljon sjuka – per dag

Coronasmittan tycks härja ohämmat i Kina efter att landet lagt om sin covid-strategi. En ny analys pekar på att en miljon människor smittas dagligen i landet, rapporterar Bloomberg. Om det stämmer är coronautbrottet det största i pandemins historia.

ANNONS
|

Efter omfattande protester i slutet av november och början av december lade Kina om sin strategi rörande coronapandemin. Från att ha infört drakoniska restriktioner så fort covid-19 märktes av – har nu restriktionerna lättats. Något som resulterat i en skenande smitta i landet.

GP har tidigare skrivit om det pressade läget i världens näst största ekonomi efter att smittan tog fart i december. Bland annat uppmanas sjukvårdspersonal i huvudstaden Peking att fortsätta jobba, trots att de bekräftats smittade, för att vården ska hinna med.

Exakta siffror i Kina är osäkra eftersom landets myndigheter är sparsamma med att redovisa siffror kopplade till smittan. Men en ny analys av nyhetssajten Bloomberg visar på bistra sjukdomsfall. Upp emot en miljon människor väntas smittas dagligen för tillfället i Kina och analysen räknar med att 5 000 dödsfall kopplade till smittan sker varje dag.

ANNONS

Kan bli värre

Det skulle i så fall innebära att Kina just nu upplever det värsta coronautbrottet som skett sedan pandemin var ett faktum. Och utbrottet kanske inte stannar där. Enligt Bloomberg kan det dagliga insjuknandet gå upp till 3,7 miljoner per dag i januari. Bloomberg hänvisar till Airfinity Ltd, ett Londonbaserat företag som utför forskning och fokuserar på att förutse hälsoanalyser. Företaget har sammanställt smittotal sedan pandemin bröt ut.

De officiella siffrorna från Kina är bra mer blygsamma än vad den London-baserade forskargruppen presenterar. Enligt lokala myndigheter har knappt 3 000 människor insjuknat i corona under onsdagen i landet med 1,4 miljarder invånare. Och blott 10 människor ska ha dött i samband med covid-19 under december månad.

WHO: Redovisa!

Samtidigt finns det vittnesmål om långa köer till krematorier i Kina där kinesisk polis i bland måste vakta byggnaderna för att hålla ordning. Men där finns också vittnesmål om att journalister knuffas bort från krematorium och att Kina genom detta försöker dölja sina dödstal. Världshälsoorganisationen, WHO, gick i veckan ut med en uppmaning till Kina om att redovisa information om spridningen av corona.

– WHO är mycket oroat över utvecklingen, konstaterade Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalsekreterare på WHO.

LÄS MER:Kinesiska myndigheter letar upp covid-demonstranter

LÄS MER:Kinas krematorier polisövervakas för att dölja dödstal

LÄS MER:Smittan ökar i Kina – men Xi tiger

ANNONS