Efter en nedgående trend på nästan ett decennium ökade antalet vigslar i Kina 12,4 procent förra året.
Efter en nedgående trend på nästan ett decennium ökade antalet vigslar i Kina 12,4 procent förra året. Bild: Vincent Thian

Kinesiskt universitet erbjuder fyra års utbildning i äktenskap

Kinesiska studenter har fått ett oväntat tillskott bland de studier som de kan läsa till denna höst: ett fyra års program i äktenskap. Syftet är att studenterna i programmet senare ska jobba i de tjänster som alla kan behöva innan, under och efter att man har gift sig.

ANNONS

Åldrande befolkning och minskat barnafödande är ett problem som Kina har brottats med länge. Även antalet äktenskap har gått ner de senaste nio åren.

Men 2023 vändes trenden och giftermålen ökade med 12,4 procent jämfört med föregående år, uppger NBC News.

Kinesiska myndigheter är måna om att denna ökning inte är en engångsföreteelse.

Nu har Vocational University of Civil Affairs, som nyligen blev uppgraderat till universitet och ligger under det kinesiska socialdepartementet, skapat ett fyra års program i äktenskap, rapporterar NBC News.

Studierna ska täcka hela cykeln från när man är singel i jakt på sin bättre hälft tills att man kan välja att gå skilda vägar. Eleverna kommer därför att lära sig allt från matchning för att hitta en partner till bröllopsplanering och rådgivning inför en separation. Även sociologiska och ekonomiska frågor finns i studieplanen.

ANNONS

När studenterna tar examen är målet att de ska kunna jobba som tjänstemän i landet, men även på privata företag inom matchnings- och bröllopsvärlden.

Till hösten kommer 70 studenter från olika kinesiska provinser att börja läsa denna utbildning. Om de även kan få nytta av studierna i sina privatliv återstår att se.

LÄS MER:Unga i Kina vill inte vara "avelsmaskiner"

LÄS MER:Indiskt megabröllop inleds – stjärnor på plats

LÄS MER:Presidentkandidatens drag: hundar och katter för graviditeter

ANNONS