Klart: Julian Assange erkänner sig skyldig – är nu fri

En av de mest uppmärksammade rättsprocesserna i modern får nu sitt slut.
I en amerikansk domstol erkände Wikileaksgrundaren Julian Assange sig skyldig i natt, och kommer nu att resa hem till Australien som en fri man.

ANNONS
|

Sent på tisdagskvällen landade Julian Assange på Nordmarianerna, ett autonomt amerikanskt territorium norr om Guam i Stilla havet. Där, i huvudstaden Saipan klockan 01.07 svensk tid, inträdde han rättssalen för att fastställa den på förhand överenskomna uppgörelsen mellan honom och USA:s justitiedepartement.

Enligt The Guardians reporter på plats satt Assange till en början tyst och läste rättsdokument med sin advokat bredvid sig, innan han han svors in och presenterade sig för de närvarande.

Drygt 40 minuter senare erkände sig Assange skyldig till misstankarna. Flera gånger om frågade domaren om Assange antingen mutats eller på annat sätt övertalats att erkänna brott, men vid samtliga tillfällen svarade han nej.

ANNONS

Lämnar som fri man

På domarens fråga om han kunde utveckla vad han erkänner sig skyldig till blev svaret följande:

– Medan jag jobbade som journalist uppmuntrade jag min källa att ta fram information som var hemligstämplad i syfte att publicera den informationen. Jag trodde att det första tillägget (i den amerikanska konstitutionen) skulle skydda sådan aktivitet, men jag accepterar att det var ... ett brott mot spionerilagarna, sade Assange enligt The Guardian.

Några timmar senare, strax innan klockan 04, gav domaren det slutgiltiga beskedet: Julian Assange kommer att lämna rättssalen som en fri man.

– Jag hoppas att en del frid nu kan återställas, sade domare Ramona Manglona. Assange ska enligt The Guardian ha blivit märkbart rörd, och kramat de omkring honom.

Enligt nyhetsbyrån AP innebär överenskommelsen att Julian Assange erkänner sig skyldig till att olovligen ha mottagit och spridit hemligstämplad nationell försvarsinformation. Påföljden innebär egentligen ett flerårigt fängelsestraff, men det avskrivs då han redan spenderat tiden i ett brittiskt fängelse.

Efter att domen meddelats begav sig Assange direkt till Nordmarianernas flygplats, och i skrivande stund befinner han sig på ett plan mot Australiens huvudstad Canberra.

Sju år på ambassad

Tidigare, på tisdagsmorgonen, publicerade hans fru Stella Assange ett kort videoklipp på X, där maken sågs stiga ombord ett plan. I ett annat inlägg på X skriver hon att Julian Assange kommer att bli skyldig cirka 500 000 USA-dollar för flygresan från London till Australien.

ANNONS

Assange åtalades av USA för sin roll i 2010 års läckage av omkring 700 000 hemligstämplade dokument, som har koppling till krigen i Irak och Afghanistan.

52-åringen har suttit fängslad i Belmarshfängelset i London sedan i april 2019. Han greps efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

Fakta: Assange och Wikileaks

Julian Assange är född 1971 i Townsville, Australien.

Blev som tonåring känd som hacker under namnet Mendax, som tillsammans med andra bröt sig in i Pentagons och Nasas datorsystem.

Var 2006 med och grundade Wikileaks, en webbplats dit stora läckor skulle kunna lämnas och publiceras. Bland de hundratusentals hemliga dokument som offentliggjordes fanns bevis för amerikanska krigsbrott och människorättsbrott.

Hans anhängare ser honom som en yttrandefrihetskämpe, medan kritikerna pekar på att publiceringar han har gjort har äventyrat USA:s säkerhet.

ANNONS