Arkivbild från när klimataktivister klistrade fast sig vid flygplatsen i München. En liknade protest ägde rum under torsdagen.
Arkivbild från när klimataktivister klistrade fast sig vid flygplatsen i München. En liknade protest ägde rum under torsdagen. Bild: Matthias Balk

Klimataktivister tog sig in på flygplatser i Berlin och München

Flera klimataktivister har tagit sig in på flygplatserna i Berlin och München, rapporterar tyska medier. I München ska aktivisterna ha tagit sig in på en av flygplatsens landningsbanor och limmat fast sig.

ANNONS
|

I München ska fyra klimataktivister ha tagit sig in på flygplatsen genom att klippa upp ett stängsel. Väl därinne ska de ha limmat fast sig på den norra landningsbanan. De lyckades dock inte ta sig fram till den södra banan.

Efter 45 minuter var aktionen över och polisen hade med hjälp av lösningsmedel fått bort klimataktivisterna. Flygtrafiken från den norra landningsbanan kunde ledas om under tiden.

Aktivistgruppen Die Letzte Generation, på svenska Den sista generationen, har tagit på sig ansvaret för händelsen.

– Vi är alltid redo för konservativa samtal, men vad vi behöver för att möta det hotande klimathelvetet är handlingar, inte tomma ord, säger talespersonen Aimée van Baalen, enligt Süddeutsche Zeitung.

ANNONS

Har fått mycket kritik

I Berlin tog sig aktivisterna in på flygplatsens manöverområde. Där kunde polisen och säkerhetsvakter från flygplatsen snabbt få loss aktivisterna från asfalten. Flygtrafiken påverkades inte.

Aktivistgruppen har fått mycket kritik för sina metoder. De har ofta limmat fast sig på gator och blockerat trafiken i München och Berlin. Gruppen kräver ett bättre klimatskydd, och vill bland annat se en hastighetsbegränsning på landets motorvägar och en tågbiljett för 9 euro för hela Tyskland.

I slutet av november lamslog gruppen Berlinflygplatsen BER i nära två timmar, då de limmade sig fast på området. Det fick flygplatsen att stoppa trafiken på båda dess landningsbanor. Vid dagens aktion uppgav gruppen att man i förväg hade meddelat polisen om vad som skulle ske.

LÄS MER:Ny klimatuppgörelse i EU

LÄS MER:Klimataktivister slog till mot Amazon

ANNONS