Klinikchef kan ha fått 1 000 barn

ANNONS
|

Bertold Wiesner verkar inte ha nöjt sig med att chefa på sin fertilitetsklinik i London. Den österrikiske forskaren var själv biologisk pappa till upp till 1 000 av barnen som kom till via kliniken på 1940-, 50- och 60-talen, enligt nya beräkningar brittiska medier rapporterar om.

Siffrorna har tagits fram av Barry Stevens och David Gollancz, som tagit DNA-prov från sig själva och ett antal andra personer som kom till via kliniken. Två tredjedelar av proven visade på släktskap med Wiesner.

Att fastställa vilka människor som fått flest barn är omöjligt, men här är några megaföräldrar genom historien:

Djingis khan (cirka 1167–1227): En av världens brutalaste – och framgångsrikaste – krigsherrar. Tros via talrika krigsvåldtäkter ha fått över 1000 barn. Det finns beräkningar om att en halv procent av världens alla män härstammar från Djingis khan.

Ismail Ibn Sharif (cirka 1640–1727): Marockansk kung som sägs ha fått kring 900 barn. Eftersom långt ifrån alla samlag leder till graviditet har forskare beräknat att han för att lyckas med detta bör ha legat med fem olika kvinnor varje dag i 40 år.

Feodor Vassiljev med fru (1700-talet): Ryskt bondepar där hustrun enligt samtida medier födde 69 barn – 16 par tvillingar, 7 trillingfödslar och 4 förlossningar med fyrlingar.

Jim Bob och Michelle Duggar (nutid): Konservativt kristet par i USA som fått ett 20-tal barn. Familjen har sin egen dokusåpa, "19 Kids and Counting".

Jacob Zuma (nutid): Som Sydafrikas president en av världens mest kända polygamister. Är far till ett 20-tal barn med fem fruar och andra kvinnor.

(TT)

ANNONS