Hon väntas bli Mexikos första kvinnliga president. Här hälsar Claudia Sheinbaum på anhängare vid ett kampanjevenemang i huvudstaden i mars.
Hon väntas bli Mexikos första kvinnliga president. Här hälsar Claudia Sheinbaum på anhängare vid ett kampanjevenemang i huvudstaden i mars. Bild: Aurea del Rosario/AP/TT

Knarkvåldet – lyckas hon där männen gått bet?

Tiotals döda i valrelaterade attacker – ännu ett inslag i en nationell våldsspiral som aldrig verkar ta slut. Brotten, och skräcken de för med sig, är dominerande inslag i valet i Mexiko i helgen.
Men kvinnan som väntas bli ny president tror att hon kan skala upp sitt framgångsrecept.

ANNONS

Flera av de senaste dåden har ägt rum i Chiapas, Mexikos sydligaste delstat, känd för maya-ruiner men också stor fattigdom.

Nyligen miste fyra personer livet i en attack riktad mot Robertony Orozco, som tillhör president Andrés Manuel López Obradors parti Morena och söker omval som borgmästare i staden Villa Corzo. Orozco själv träffades av skott i benen, men överlevde, rapporterar medier från Chiapas.

Negativ vändpunkt

Bara några timmar senare gick beväpnade grupper till anfall mot Nicolás Noriega, Morenos kandidat i Mapastepec ett tiotal mil söderut. Noriega klarade sig oskadd men fem andra i kampanjföljet dödades.

Det är bara några exempel på våldsvågen i Mexiko som aldrig verkar ta slut. 2006, då högerns Felipe Calderón besegrade López Obrador i det årets presidentval, ses som en vändpunkt – på ett negativt sätt.

ANNONS

Calderón gick till val på ordning och säkerhet. Det skulle uppnås genom ett bokstavligt krig mot knarket: militären sattes för första gången in i stor skala mot knarkligorna, som länge levt gott på smuggling mellan det kokainproducerande Sydamerika och kunderna på norra halvklotet.

Malmö plus Uppsala

Men resultatet blev att våldet, som varit ett stort problem även för företrädaren Vicente Fox, exploderade. Antalet mord nästan tredubblades under Calderóns styre, enligt statistiksajten Statista.

Ett annat sätt att uttrycka det är att mexikaner motsvarande ett helt Malmö plus ett helt Uppsala, över 450 000 personer, dödats sedan Calderóns tillträde i slutet av 2006.

Efterträdaren Enrique Peña Nieto försökte skruva ner konflikten, men fick inte bukt med våldsnivåerna. Misslyckandet bäddade för ännu ett maktskifte, då vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador ("Amlo") på sitt tredje försök blev president 2018.

Hon leder

"Amlo" har valt en mjukare linje, genom att bland annat erbjuda avhoppade gängmedlemmar amnesti och sociala åtgärder så att fattiga inte ska frestas in i drogligorna.

Regeringen menar att detta är framgångsrikt, även om mordsiffrorna bara backat blygsamt än så länge. Och väljarna verkar tro på strategin, eftersom hans utpekade "kronprinsessa" Claudia Sheinbaum tippas vinna detta års presidentval på löftet att fortsätta på samma väg.

– Knarkkriget pågick tills president Andrés Manuel López Obrador i stället för att förklara krig började bygga fred, sade hon i en valdebatt nyligen enligt nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Självklara punkter

Och till skillnad från den federala regeringen har hon otvetydiga meriter på området.

Sedan hon blev borgmästare i den jättelika huvudstaden Mexico City efter förra valet 2018 har hon där genomfört en "säkerhetsstrategi" som resulterat kraftigt fallande brottslighet. Exempelvis har morden halverats och bilrånen gått ned med två tredjedelar, rapporterar The Economist.

I sin valkampanj har Sheinbaum nu förklarat hur hon ska tillämpa denna strategi på nationell nivå. Punkterna låter egentligen ganska självklara; satsa på ungdomarna i form av utbildning, kultur och idrott, förstärka polisen både i antal och i kvalitet, samt låta hela rättsväsendet och andra myndigheter samarbeta mer effektivt för att förhindra och beivra brott.

Kunde växa till sig

Närmaste utmanare i opinionsmätningarna, kristdemokratiska PAN:s presidentkandidat Xóchitl Gálvez, fnyser i valdebatter att detta kan sammanfattas som att försöka "krama" bort brottssyndikaten.

Men mexikanerna verkar tycka att de redan provat allt annat. Så här i efterhand beskriver forskare det som att problemen grundlades redan under 1900-talet, under socialdemokratiska PRI:s långvariga styre, då knarkligorna i relativ lugn och ro kunde växa till sig och infiltrera samhället. Och när högerpartier sedan efter millennieskiftet satt hårt mot hårt har det varit för sent, brottsligheten har varit för etablerad.

Återstår att se om Sheinbaum, som i så fall blir Mexikos första kvinnliga statschef, klarar vad alla de manliga företrädarna misslyckats med.

ANNONS
En alldeles för vanlig syn i Mexiko: begravning av ett våldsoffer. Bilden är tagen vid jordfästningen av en åttaårig flicka som mördades i Taxco i landets södra delar i mars.
En alldeles för vanlig syn i Mexiko: begravning av ett våldsoffer. Bilden är tagen vid jordfästningen av en åttaårig flicka som mördades i Taxco i landets södra delar i mars. Bild: Fernando Llano/AP/TT
Xóchitl Gálvez ligger tvåa i opinionsmätningarna. Här poserar hon i samband med ett kampanjmöte i Mexico City i april.
Xóchitl Gálvez ligger tvåa i opinionsmätningarna. Här poserar hon i samband med ett kampanjmöte i Mexico City i april. Bild: Marco Ugarte/AP/TT
Claudia Sheinbaum har varit populär borgmästare i Mexico City. Här fyller hennes anhängare huvudstadens berömda torg Zócalo när hon lanserade sin kampanj i mars.
Claudia Sheinbaum har varit populär borgmästare i Mexico City. Här fyller hennes anhängare huvudstadens berömda torg Zócalo när hon lanserade sin kampanj i mars. Bild: Aurea del Rosario/AP/TT

Fakta: Mexikos tur i "supervalåret"

Detta kallas ett supervalår för världen, med val i bland annat EU, Indien och USA.

Och även valet i Mexiko trummas upp som landets största hittills. Det sker på alla nivåer, från små kommuner till större delen av kongressen och presidentposten, och omfattar sammanlagt 20 700 poster.

I Mexiko får presidenten inte ställa upp för omval. Den avgående presidenten Andrés Manuel López Obradors parti Morena har fört fram Claudia Sheinbaum, nu borgmästare i landets huvudstad, som kandidat. Hon leder i opinionen, framför en annan kvinna, Xóchitl Gálvez från kristdemokratiska PAN.

Fakta: Claudia Sheinbaum

Född den 24 juni 1962 i Mexico City (Ciudad de México). Härstammar från judiska invandrare från Bulgarien och Litauen.

Utbildade sig på Unam, beskrivet som Latinamerikas största universitet, i hemstaden till forskare inom miljövetenskap. Känd för sina klimatkunskaper, och fanns bland författarna till en IPCC-rapport om klimatförändringar publicerad 2007. Under studierna träffade hon sin blivande make Jesús María Tarriba, men de gifte sig först 2023.

Har av bland andra presidentutmanaren Xóchitl Gálvez kallats "isdamen", på grund av sin kyliga stil.

Blev 2018 vald till Mexico Citys borgmästare, och inledde där flera miljörelaterade satsningar för att främja grönska, cykling och kollektivtrafik. Storstadsområdet med runt 20 miljoner invånare är känt för extremt dålig luft, till stor del beroende på trafiken.

Källa: AFP

ANNONS