Knivattack på festival i Tyskland – en gripen enligt tyska medier

Tre personer har dött och fem personer är allvarligt skadade efter en attack på en festival i tyska Solingen i fredags. På lördagskvällen överlämnade den misstänkte gärningsmannen sig själv till polisen. Tidigare under dagen har polisen även gripit en tonåring och en 36-årig man.

ANNONS

Dådet ska ha skett vid 21.45 lokal tid på fredagskvällen, då knivmannen ska ha gått till attack precis framför en av scenerna på festivalen, enligt flera medier.

Tidigt på lördagen meddelade polis att tre personer dödats och att åtta personer skadats, varav fem allvarligt.

Insatsledare Thorsten Fleiss uppgav vid en presskonferens på lördagen att offren är en 56-årig man, en 67-årig man och en 56-årig kvinna, rapporterar TT.

En stad i chock

Attacken skedde på Festival der Viefalt, Diverstietetsfestivalen, en stadsfestival för att fira Solingens 650-års jubileum.

En dj som spelade under festivalen, Tobias Topic, skriver på Instagram att han uppmanades av säkerhetspersonal efter att attacken skett att inte sluta spela. Detta för att undvika masspanik bland besökarna:

ANNONS

"Så jag fortsatte trots att det var otroligt svårt. Efter 10-15 minuter stoppades äntligen musiken och folk fick veta vad som hänt", skriver Tobias Topic, som sedan ska ha sökt skydd tillsammans med andra i en närliggande butik.

Den lokala tidningen Solinger Tageblatt rapporterar på lördagen att hela staden är i chock efter dådet. Både offer och vittnen förhörs samtidigt som en stor styrka söker efter den okände gärningsmannen.

På lördagen ska en person ha gripits av polis, misstänkt för kopplingar till dådet. Den gripne misstänks i nuläget inte vara gärningsmannen, skriver Solinger Tageblatt.

På lördagseftermiddagen meddelade tysk polis vid en pressträff att det är en tonåring som gripits misstänkt för inblandning i knivdådet i Solingen. Polisen uppmanar Solingens invånare att vara försiktiga, framför allt de som befinner sig i stadskärnan, rapporterar Bild.

– Den som ser en misstänkt ska inte prata med personen, utan istället ringa larmnumret, säger en talesperson för polisen i Düsseldorf rapporterar Bild.

Polis stormade asylboende

Under lördagskvällen ska polisen ha stormat ett asylboende, bara 300 meter från platsen där attacken begicks, enligt Bild. Det var ännu närmare asylboendet, bara 150 meter, som det misstänkta mordvapnet hittades.

På asylboendet greps ytterligare person, en 36-årig man, misstänkt för inblandning i dådet.

ANNONS

Senare under kvällen greps ännu en person, en 26-årig man som enligt Bild överlämnade sig själv till polisen. Enligt uppgifter till tidningen ska han ha gömt sig på en bakgård sedan dådet.

”Krossar mitt hjärta”

Solingens borgmästare Tim Kurzbach har via stadens Facebooksida uttalat sig om dådet:

”Vi ville alla fira vårt stadsjubileum tillsammans och nu måste vi sörja de döda och skadade. Det krossar mitt hjärta att det var en attentat mot vår stad. Jag får tårar i ögonen när jag tänker på de vi förlorat. Jag ber för alla som fortfarande kämpar för sina liv.”

Strax efter midnatt till lördagen meddelade arrangören att resten av festivalen, som skulle ha pågått hela helgen, ställs in.

Terrorgruppen IS tog på lördagseftermiddagen på sig ansvaret för knivdådet, rapporterar Omni.

IS har dock tidigare tagit på sig dåd som senare visat sig att de inte legat bakom.

UD:s presstjänst meddelar på lördagsmorgonen att det i nuläget inte finns några uppgifter om att svenskar ska ha skadats i samband med dådet.

ANNONS