Polistekniker undersöker platsen på Marktplatz i Mannheim, där en man knivhögg flera personer under ett politiskt möte.
Polistekniker undersöker platsen på Marktplatz i Mannheim, där en man knivhögg flera personer under ett politiskt möte. Bild: Uwe Anspach/DPA via AP/TT

Knivdåd vid torgmöte skakar tysk valrörelse

En man med kniv gick till attack mot ett torgmöte, mitt i valrörelsen. En polis dödades.
Fredagens misstänkta islamistiska dåd i Mannheim driver upp spänningarna i Tyskland, både i debatten och på gatan.

ANNONS

En aggressiv man med kniv hoppar på flera personer, bland uppställda plakat och högtalare på ett torg i Mannheim i sydvästra Tyskland. Han kastar sig mot människor, det skriks och flera personer huggs. Angriparen blir skjuten av en polis och stoppad.

En av de sex personer som skadades var en ingripande polis, som i söndags avled på sjukhus.

Våldsdådet i fredags misstänks ha ett jihadistiskt motiv och följer i en allt längre rad politiska dåd i ett Tyskland med extrema rörelser på frammarsch.

Flera manifestationer

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har uttryckt sitt deltagande med anhöriga till den dödade 29-årige polisen. Han uttrycker också en djup oro för att det politiska samtalet i Tyskland är på väg att spåra ur, med en sänkt ribba för våld.

ANNONS

Ett flertal av de politiska partierna i Mannheim samlades på torget under helgen för en lugn och opolitisk manifestation mot hat och våld.

Men på torget demonstrerade också det högerradikala partiet Alternativ för Tysklands (AFD) ungdomsförbund under parollen "Återvandring hade förhindrat detta brott". De möttes av motdemonstranter från autonom vänster, som drabbade samman med polis.

AFD-ledaren Alice Weidel höll senare ett valtal där hon eldade på jublande anhängare med falska uppgifter om att inrikesminister Nancy Faeser försökte stoppa spridning av bilder från attacken av politiska skäl. Detta visade sig vara påhittat och Weidel bad om ursäkt – men insisterade att poängen kvarstår.

Misstänkt 25-åring

Oppositionsledaren Friedrich Merz (CDU) kräver stränga konsekvenser för gärningsmannen – och för personer som sympatiserar med denne. Det får räcka med "falsk tolerans" nu, anser det liberala regeringspartiet FDP:s ledare, finansminister Christian Lindner.

Det ursprungliga torgmötet hölls av organisationen Pax Europa, som säger sig verka mot en påstådd islamisering av Europa.

Talaren Michael Stürzenberger tros ha varit måltavla för attacken. 59-åringen har profilerat sig i islamfientliga och mer eller mindre högerextrema kretsar via bloggar och torgframträdanden. Han har fram till nyligen stått under bevakning av författningsskyddet i Bayern.

Knivmannen har identifierats som en 25-årig tvåbarnsfar. Han är ursprungligen från Afghanistan och kom till Tyskland för tio år sedan. Han vårdas ännu för sin skottskada.

ANNONS
Poliser sörjer sin kollega som fick dödliga skador i fredagens knivdåd i Mannheim.
Poliser sörjer sin kollega som fick dödliga skador i fredagens knivdåd i Mannheim. Bild: Michael Probst/AP/TT
Alice Weidel är en av två partiledare i Alternativ för Tyskland (AFD). Bilden togs vid ett kampanjtal i Marl den 25 maj.
Alice Weidel är en av två partiledare i Alternativ för Tyskland (AFD). Bilden togs vid ett kampanjtal i Marl den 25 maj. Bild: Christoph Reichwein/DPA via AP/TT

Fakta: Politiker mer utsatta

Antalet attacker mot politiker i Tyskland har fördubblats sedan 2019, enligt myndigheternas protokoll. 2019 skedde också mordet på regionpolitikern Walter Lübcke, som sköts ihjäl vid sitt hem av en nynazist.

I slutet av april blev De grönas förbundsdagsledamot Katrin Göring-Eckardt omringad när hon satt i sin bil och kom därifrån först när poliser anlände.

I början av maj blev EU-parlamentarikern Matthias Ecke (socialdemokratiska SPD) misshandlad av fyra män när han hängde upp valaffischer i Dresden. Han lades in på sjukhus med frakturer i ansiktet. Samma kväll blev en kampanjarbetare för De gröna misshandlad i staden.

En AFD-ledamot i Niedersachsens delstatsparlament blev utsatt för äggkastning vid kampanjarbete i orten Nordhorn, och sedan slagen i ansiktet.

Några dagar senare blev Berlins tidigare borgmästare Franziska Giffey (SPD) attackerad i ett bibliotek när en man slog henne i huvudet med en väska med "hårt innehåll".

Den 1 juni blev förbundsdagsledamoten Roderick Kiesewetter (konservativa CDU) attackerad i ett kampanjtält på ett torg i Aalen, av en man som slog eller knuffade honom så att han ramlade omkull.

ANNONS