Kometen C/2023 P1 Nishimura och dess svans, fångad på bild av den italienske astronomen Gianluca Masi.
Kometen C/2023 P1 Nishimura och dess svans, fångad på bild av den italienske astronomen Gianluca Masi. Bild: Gianluca Masi

Komet passerar jorden för första gången på 400 år

Den nyligen upptäckta kometen C/2023 P1 Nishimura passerar förbi jorden för första gången på över 400 år. Men ska du se den måste du passa på, för det dröjer 400 år till innan den återvänder nästa gång.

ANNONS
|

Rymdfantaster som bor i den norra hemisfären kan skatta sig lyckliga. Kometen som nu passerar i vårt kosmiska grannskap är en sällsynt gäst. Den har inte varit här på över 400 år – och det kommer dröja 400 år till nästa gång, rapporterar AP.

C/2023 P1 Nishimura, som den nyupptäckta kometen heter, är en kilometer stor och kommer att passera 125 miljoner kilometer från jorden. Det må låta som ett stort avstånd, och det är det, men den kan ses från jorden – om än svagt.

Vill man få syn på kometen gäller det att vara uppe tidigt och titta mot den nordöstra horisonten, cirka 1–1,5 timme före gryningen. Där, cirka tio grader över horisonten, nära stjärnbilden Lejonet, kan man få syn på kometen. Den kommer att bli ljusare när den närmar sig solen, men kommer också sjunka lägre, vilket kan göra den svår att se, skriver AP.

ANNONS

Du behöver verkligen en bra kikare för att få syn på den, och du behöver veta vart du ska titta, säger Paul Chodas vid Nasa till nyhetsbyrån.

Kometen kommer att vara som närmast solen omkring den 17 september, innan den lämnar solsystemet. Enligt den italienske astronomen Gianluca Masi, är nästa vecka den sista möjligheten att se kometen från norra halvklotet.

– Kometen ser fantastisk ut just nu, med en lång, mycket strukturerad svans, en fröjd att se genom ett teleskop, säger han.

Kometen upptäcktes av en japansk amatörastronom i mitten av augusti, och bär nu hans namn: Nishimura.

LÄS MER:Ny svensk astronaut i rymden tidigast 2024

LÄS MER:Nasa: Ryska månkraschen bildade ny krater

ANNONS