Kraftiga bränder i Grekland

Det brinner kraftigt på flera platser i Grekland och under måndagen har flera samhällen i utkanten av Aten beordrats evakuera. Bland annat ska ett barnsjukhus evakueras.

ANNONS
|

Sedan igår pågår det kraftiga bränder på flera platser i Grekland. Redan under gårdagen evakuerades över 30 000 invånare i den historiska staden Marathon på grund av en stor skogsbrand.

Under måndagen gick brandförsvaret ut med att även invånare i flera samhällen nordost om Aten bör evakuera. Bland annat kommer ett barnsjukhus att evakueras, skriver den grekiska tidningen Naftemporiki.

Bara under måndagen registrerade 40 nya bränder. Totalt är det hittills minst 11 städer och samhällen som har evakuerats på grund av bränderna. Släckningsarbetet försvåras av kraftiga vindar.

En kommun som förbereder sig för att eventuellt evakueras är Dionysos. Sedan igår har myndigheterna vidtagit en rad åtgärder för att hjälpa de behövande, bland annat genom att dela ut mat och vatten, enligt Naftemporiki. Staden har dock inte evakuerats än.

ANNONS

Fokus på att rädda människoliv

Borgmästaren i Dionysos, Katerina Maichosoglou, har sagt att fokuset ligger på att rädda människoliv. Det hålls dock öppet en fotbollsplan för att ta emot herrelösa djur från brandzonen eller om det skulle bli evakuering.

– Brandmän, frivilliga och alla inblandade myndigheter arbetar non-stop under ogynnsamma förhållanden för att begränsa katastrofen och skydda oss. Jag tackar dem från djupet av mitt hjärta för det engagemang och självuppoffring de alltid visar. Låt oss göra det lättare för dem genom att arbeta tillsammans och hålla oss borta från farliga områden, sa Katerina Maichosoglou.

Cypern skickar hjälp till Aten

Totalt arbetar i nuläget 685 brandmän med att släcka bränderna. De är på plats vid bränderna med 190 brandbilar och över 30 flygfordon som sprutar vatten från luften.

Under måndagen meddelade även Cypern att de förbereder att skicka hjälp till Aten. Även Turkiet har erbjudit sig att hjälpa till. Ingen hjälp har ännu begärts från EU.

Brandrisken är i halva Grekland extremt hög på grund av torka och kraftiga byvindar, meddelande minister Vassilis Kikilias på lördagen.

Landet har haft den varmaste sommaren på länge. Under både juni och juli slogs värmerekord.

ANNONS