Kraftiga explosioner i Beirut – Hizbollahs högkvarter ska ha träffats

Flera kraftiga explosioner har hörts i Beirut. Enligt Israels militär (IDF) har man slagit till mot ett av Hizbollahs högkvarter i förorten Dahieh.
Både internationella och israeliska medier hävdar att huvudmålet för attacken var Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.
Enligt Libanons hälsodepartement har minst sex personer dödats och 91 skadats.

ANNONS
|

Texten har uppdaterats med en rättelse.

IDF:s talesman Daniel Hagari säger att det israeliska flygvapnet slagit till mot Hizbollahs högkvarter i Beirut.

Enligt Hagari ska högkvarteret ha utgjorts av en underjordisk bunker under civila byggnader i förorten Dahieh, som är ett etablerat Hizbollah-fäste men där det också bor många civila.

Axios uppger, med hänvisning till israeliska regeringskällor, att det ska ha varit Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah som var måltavla för attacken. IDF har inte bekräftat att så är fallet.

IDF: Nasrallah död

Några timmar efter eftermiddagens attack rapporterar flera internationella medier, bland andra Reuters, med hänvisning till källor, att Nasrallah ska vara vid liv och i säkerhet. Uppgifterna är dock ännu inte bekräftade av vare sig IDF eller Hizbollah. Senare under kvällen bekräftade en representant för IDF enligt CNN att Hassan Nasrallah var målet för attacken.

ANNONS

På lördagsmorgonen uppgav israeliska militären att Nasrallah hade dödats.

Attacken uppges vara en av de kraftigaste mot huvudstaden Beirut sedan Libanonkriget 2006. Bilder från den libanesiska huvudstaden visar hur svarta massiva rökpelare stiger från staden efter attackerna och hur flera byggnader ska ha jämnats med marken.

Strax innan klockan 23 uppgav Libanons hälsodepartement att sex personer bekräftats döda. Det rapporterar libanesiska medier. Utöver det ska minst 91 personer ha skadats.

Enligt CNN totalförstördes sex byggnader i den initiala attacken.

Både Al-Jazeera:s och BBC:s korrespondenter på plats rapporterar om en ”panik” i förorten Dahieh och uppger att många försöker lämna området. BBC:s Nafiseh Kohnavard skriver att ”folk rusade ut ur byggnader av rädsla” samt att ”vissa svimmade och föll till marken”.

Netanyahu återvänder hem

Enligt nyhetsbyrån AP har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu valt att åka hem från New York tidigare än bestämt.

Netanyahu har varit i USA för att delta i öppnandet av FN:s generalförsamling. Han talade så sent som på fredagseftermiddagen, då han bland annat sa att Israel eftersträvar fred men att landets fiender, som han kallar ”vildsinta” och ”mördare”, vill att Israel förgörs.

– Mina damer och herrar, jag hade inte tänkt komma hit i år. Mitt land är i krig, kämpandes för sitt liv, inledde Netanyahu sitt tal.

ANNONS

– Men efter att ha hört lögnerna och baktalandet riktat mot mitt land av många av talarna bakom det här podiet, bestämde jag mig för att komma hit och berätta hur det ligger till. Jag bestämde mig för att komma hit och tala för mitt folk, fortsatte han.

Uppgifter: USA ”rasande” på Netanyahu

Enligt CNN, som hänvisar till anonyma källor, är den amerikanska regeringen ”rasande” på att Netanyahu till synes avfärdat ett förslag om vapenvila mellan Israel och Hizbollah.

Förslaget var framtaget av flera länder, däribland USA. Avtalet skulle ha inneburit vapenvila i 21 dagar och fram till i onsdags, då det skulle offentliggöras, ska förhandlarna ha försäkrats om att Israel var redo att ingå ett avtal. En av Netanyahus närmaste, Ron Dermer, ska också ha sett utkastet och gett tummen upp, enligt CNN:s uppgifter.

Men strax innan förslaget skulle läggas fram uppges Netanyahu ha ändrat sig, och kallat idén om en vapenvila för ”inkorrekt” samt att Israel skulle fortsätta sin offensiv mot Hizbollah.

När USA:s utrikesminister Antony Blinken mötte Ron Dermer på torsdagen ska de ha haft vad som beskrevs som ett ”ärligt” möte, i vilket USA krävde att Israel gick ut med ett uttalande. Det tycks Israel ha gått med på, då ett pressmeddelande från den israeliska regeringen bland annat uppgav att ”USA:s roll (i förhandlingarna) är oumbärlig för att främja stabilitet och säkerhet i regionen”.

ANNONS

Hizbollah attackerar Israel

Som svar på Israels attack mot Beirut har Hizbollah avfyrat raketer mot Israel, uppger BBC.

Enligt den brittiska public service-kanalen ska raketerna ha riktats mot Nahariya och Safed, båda belägna i norra Israel.

Israelisk polis i Safed uppger att det i nuläget inte finns några rapporter om dödsfall, men att ”stor skada på egendom” rapporterats i staden. På bilder som tagits vid nedslaget syns hur en brand rasar i en byggnad.

Iran: Ändrar spelreglerna

Irans ambassad i Beirut har reagerat kraftigt på fredagens attack, och varnar Israel för att de kommer ”straffas”.

”Den israeliska regimen har än en gång utfört en blodig massaker, med riktade attacker mot ett tätbefolkat civilområde”, skriver ambassaden i ett inlägg på X.

"Det råder ingen tvekan om att detta förkastliga brott och hänsynslösa beteende representerar en allvarlig eskalering som förändrar spelreglerna, och att dess förövare kommer att straffas på ett lämpligt sätt," tillade ambassaden.

Rättelse: Tidigare skrev SVT att Irans ambassad i Beirut träffats i attacken. Det är Hizbollahs högkvarter som ska ha träffats i en attack.

LÄS MER:Nya israeliska attacker mot Beirut

ANNONS