Kritiserade Qatar – hackades på bilder av barnbarnen

Innan avspark i fotbolls-VM misstänks värdnationen Qatar för hackerattacker mot regimkritiska personer. Bland annat har franska politiker drabbats, skriver Sunday Times.
– Att bli hackad känns som en psykologisk våldtäkt, säger franska högerpolitikern Nathalie Goulet, vars dator hackades på bilder av barnbarnen.

ANNONS
|

Inför världsmästerskapet i fotboll har värdnationen Qatar kritiserats hårt för hur de hanterat mästerskapet. Det gäller brister på kraven om mänskliga rättigheter samt yttrandefrihet. Att kvinnors rättigheter är kraftigt begränsade och att homosexualitet är förbjudet har också också rönt kraftig kritik från delar av omvärlden.

Strax innan avspark avslöjas ännu en kontrovers. I en färsk utredning av brittiska Sunday Times och oberoende Bureau of Investigative Journalism, misstänks Qatar för att ha hackat ett hundratal internationella politiker, advokater och grävande journalister.

Fotbollslegenden och före detta presidenten för Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) Michel Platini, Schweiz vicepresident Ignazio Cassis och BBC:s Chris Mason är några som kan ha utsatts. Den röda tråden är deras kritik av värdnationen. Enligt uppgifter i Sunday Times ska hackerattackerna ha utförts av ett indiskt företag med start 2019.

ANNONS

”Psykologisk våldtäkt”

Högerpolitikern Nathalie Goulet leder den franska senatens arbete mot radikal islamism. Nyligen släpptes hennes bok ‘’Grunden för finansiering av terrorism’’ (‘’L'Abécédaire du financement du terrorisme’’) där bland annat Qatar pekas ut.

Misstankar om att hon hackats väcktes i och med ett anonymt telefonsamtal.

– En okänd person ringde plötsligt upp och bevisade att hen funnit mina lösenord till datorn och mobilen. Det visade sig stämma, berättar hon för GP.

Politikern bytte snabbt lösenord men släppte frågan i brist på tid, fram till det att hon nyligen upptäckte sitt namn på Sunday Times lista över de personer som ska ha hackats.

– Det känns som en psykologisk våldtäkt eller som ett slag i magen, då man snokat i min dator och mobiltelefon. Allt är mycket läskigt, tycker hon.

Nathalie Goulet förklarar att hon inte döljer några politiska hemligheter och att hackarna därmed inte kommit åt känsliga uppgifter. I senatens pressrum berättar hon att händelsen främst chockat familjen. I datorn fanns bilder på flera barnbarn.

– Vi är rädda, då ingen vet i vilket syfte bilderna kan komma att användas, berättar Nathalie Goulet som trots datahackarna inte kommer att upphöra med arbetet mot radikal islamism.

Fakta: Qatar

Officiellt namn

Dawlat Qatar/Staten Qatar

Statsskick

monarki, enhetsstat

Statschef

emir Tamim bin Hamad Al Thani (2013–)

Regeringschef

premiärminister Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani (2020–)

Antal invånare

2 930 524 (2021)

Huvudstad med antal invånare

Doha 641 000 (FN-uppskattning 2020)

Aktuellt

Värd för herrarnas världsmästerskap i fotboll 2022. Mäserskapet vara från 20 november till 18 december.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Lurades med släktings barn

Den i Frankrike kände grävande journalisten Yann Philippin skrev ett tiotal kritiska enkäter om Qatar månaderna innan han utsattes för flera hackerattacker. I texterna avslöjades bland annat detaljer om korruptionsmisstankar gällande de röster som Qatar uppges ha köpt för att få organisera VM. Även Sunday Times och Bild-Zeitung har kommit med detaljer om att allt inte gått rätt till.

ANNONS

– Qatar kan knappast ha uppskattat mitt jobb, kommenterar Yann Philippin för GP.

Han är knuten till sajten Mediapart som i Frankrike anses ha så stor medial makt att dess grävande journalistisk kan oroa regerings- och statschefer runt om i världen.

Den i Frankrike kände grävande journalisten Yann Philippin på sajten Mediapart har utsatts för flera hackerattacker.
Den i Frankrike kände grävande journalisten Yann Philippin på sajten Mediapart har utsatts för flera hackerattacker. Bild: Johan Tollgerdt

– I ett försök att skaffa upplysningar om vilka visselblåsare jag varit i kontakt med, har piraterna lagt ned mycket tid och kraft, berättar han.

– En gång försökte de lura mig i fällan genom att skicka foton på en släktings nyfödda barn.

Yann Philippin kände dock att något inte stämde och valde att inte klicka på länkarna. I hans fall förmodas datahackarna ha misslyckats.

Men det råder fortfarande mystik om hur hackarna fått tag på barnbilderna, eftersom släktingen aldrig lagt ut dem på nätet.

– Piraterna är mycket skickliga. Upplevelserna har gjort mig paranoid, medger han.

Svårt att få fast

Idag har Mediapart förstärkt säkerheten bland medarbetarnas datorer och mobiler.

Flera av de hackade personerna har gått till domstol.

– Möjligheten att få tag på internationella hackare anses dock vara mycket små när det bara finns en ip-adress att gå efter, säger politikern Nathalie Goulet.

Myndigheterna i Qatar förnekar med bestämdhet att man hackat regimkritikerna.

Tusentals gästarbetare främst från Asien och Afrika har kommit till landet de senaste tio åren för att göra Qatar redo för VM. De utsätts ofta för omänskliga förhållanden och det talas exempelvis om tolv timmars arbetsdagar, sju dagar i veckan i 40-gradig hetta under byggandet av fotbollsarenorna.

ANNONS

Enligt brittiska The Guardian ska minst 6 500 gästarbetare ha dött på grund av utmattning eller bristande säkerhetsarrangemang. Flera hjälporganisationer meddelar att det kan röra sig om många fler.

Från Qatars sida anser man däremot att statistiken är mycket överdriven.

Jean-Claude Samouiller på Amnesty International föreslår att Fifa betalar skadestånd åt de familjer som förlorat en familjemedlem under byggandet av fotbollsarenor i Qatar.
Jean-Claude Samouiller på Amnesty International föreslår att Fifa betalar skadestånd åt de familjer som förlorat en familjemedlem under byggandet av fotbollsarenor i Qatar. Bild: Johan Tollgerdt

– Internationella Fotbollsförbundet Fifa borde ta ansvaret och betala skadestånd på cirka 400 miljoner kronor till de familjer som förlorat en familjemedlem. Qatar tar inte tillräckligt snabbt tag i problematiken, säger Jean-Claude Samouiller på Amnesty International till GP.

Organisationen har låtit utföra en undersökning i femton länder som visar att sjuttiotre procent av fotbollsfansen stödjer kravet.

– Fifa fungerar som ett kommersiellt företag och kan tjäna uppåt 60 miljarder kronor på VM-arrangemanget. Borde inte då förbundet dela med sig och visa solidaritet med offrens familjer? säger han.

GP har sökt Fifa, utan att ha fått svar.

LÄS MER:Vittnesmål: Hbtqi-personer misshandlas i Qatar

LÄS MER:Jag såg rubriken framför mig: ”GP:s krönikör portad från VM”

LÄS MER:VM-ambassadören Khalid Salman i homofob attack

ANNONS